Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.07.2024 17:00 Güncelleme: 13.07.2024 15:10

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Vanuatu Başbakanı Salwai'yi kabul etti

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing'deki Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda resmi Çin ziyaretinde bulunan Vanuatu Başbakanı Charlot Salwai ile bir araya geldi.
Çin Cumhurbaşkanı Xi, Vanuatu Başbakanı Salwai'yi kabul etti

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda resmi Çin ziyaretinde bulunan Vanuatu Başbakanı Charlot Salwai ile bir araya geldi.

Salwai’nin Çin-Vanuatu ilişkilerinin geliştirilmesinin hızlandırılmasında oynadığı önemli rolü takdirle karşıladıklarını ifade eden Xi, Vanuatu’nun Çin’in Pasifik adaları bölgesindeki iyi dostu ve iyi ortağı olduğuna işaret etti.

Xi, Çin-Vanuatu ilişkilerinin tesisinden bu yana geçen 42 yıl boyunca, iki tarafın birbirinin temel çıkarlarını ilgilendiren konularda her zaman karşılıklı kararlı destek sağladığını hatırlatarak Çin-Vanuatu ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini ifade etti.

Xi, Çin’in Vanuatu ile birlikte yüksek seviyeli karşılıklı siyasi güveni artırmaya, Kuşak ve Yol kapsamındaki nitelikli işbirliğini güçlendirmeye ve el ele vererek yeni dönemde Çin-Vanuatu kader birliğini oluşturmaya hazır olduğunu vurguladı.

Çin’in Vanuatu’nun kalkınma ve refah yoluna girmesine yardımcı olmak için herhangi bir siyasi koşul olmaksızın Vanuatu’ya ekonomik ve teknik yardım sağlamaya devam edeceğini söyleyen Xi, Pasifik ada ülkelerinde barış içinde bir arada yaşamanın ve ortak kalkınmanın destekleyicisi ve katkı sağlayıcısı olan Çin’in bu ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınma ile halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi için imkanları dahilinde yardım sağlamaya devam edeceğinin altını çizdi.

Salwai, Vanuatu ile Çin arasında diplomatik ilişkinin kurulmasından bu yana geçen 42 sene boyunca, ikili ilişkilerde güçlü gelişme eğiliminin sürdüğünü anımsattı. Salwai, Tek Çin ilkesine kararlı bir şekilde bağlı kalarak, Taiwan’ın Çin topraklarının koparılamaz bir parçası olduğunu savunduklarını, Çin hükümetinin ulusal birliği gerçekleştirmek için gösterdiği tüm çabaları desteklediklerini, Taiwan’ın bağımsızlığını hedefleyen her türlü girişime kesinlikle karşı çıktıklarını ve Çin’in Xinjiang, Hong Kong, Tibet, insan hakları ve Güney Çin Denizi gibi konulardaki tutumunu kararlı bir şekilde desteklediklerini belirtti.

Çin’in ülke yönetiminin deneyimlerinden yararlanmak, Çin’le kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini güçlendirmek ve altyapı, ekonomi ve ticaret gibi alanlardaki işbirliğini hızlandırmak istediklerini dile getiren Salwai, Çin’le çok taraflı çerçevelerdeki koordinasyonu sıkılaştırarak, Vanuatu-Çin kader birliği oluşumunu ilerletmeye hazır olduklarını ifade etti.

İki ülke tarafından yayımlanan ortak açıklamada, ikili ilişkinin kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltileceği ve yeni dönemde Çin-Vanuatu kader birliğinin oluşturulacağı bildirildi.