Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 29.08.2024 10:00 Güncelleme: 29.08.2024 08:11

Çin bilimsel ve teknolojik inovasyonda dünya birincisi

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) "2024 Küresel İnovasyon Endeksi Raporu" yayımladı. Raporda, Çin'in küresel düzeydeki 100 teknolojik inovasyon kümesi arasında üst üste iki yıldır ilk sırada yer aldığı gösterildi.
Çin bilimsel ve teknolojik inovasyonda dünya birincisi

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) “2024 Küresel İnovasyon Endeksi Raporu” yayımladı. Raporda, Çin’in küresel düzeydeki 100 teknolojik inovasyon kümesi arasında üst üste iki yıldır ilk sırada yer aldığı gösterildi.

Rapora göre Çin’in sahip olduğu teknolojik inovasyon kümesi sayısı 26’ya çıkarak geçen yılki sayı olan 24’ü geçti. Çin'i, 20 kümeyle ABD, 8 kümeyle Almanya ve dörder kümeyle Hindistan ve Güney Kore takip etti.

Raporda ayrıca, dünyanın en iyi 10 teknolojik inovasyon kümesinin yedisinin Asya'da, üçünün ise ABD'de bulunduğu yer aldı. Japonya'nın Tokyo-Yokohama kümesi listenin başında yer alırken, onu Çin'in Shenzhen-Hong Kong-Guangzhou kümesi izledi. Beijing şehri ise üçüncü sıraya yükseldi.

Teknolojik inovasyon kümesi, en dinamik bilimsel ve teknolojik faaliyetlerin yürütüldüğü kent veya kent kümesi anlamına geliyor.

WIPO Genel Direktörü Daren Tang, inovatif teknolojik inovasyon kümesinin bir ülkenin inovasyon ekosisteminin önemli bir temeli olduğunu söyledi.

Bu kümeslerin sadece gelişmiş ülkelerde kalmayıp aynı zamanda gelişmekte olan ekonomilerde de adım adım ortaya çıktığını belirten Tang, WIPO’nun bu kümeleri desteklemeye ve araştırma sonuçlarını pratik çözümlere dönüştürmek için fikri mülkiyet haklarından yararlanmalarına yardımcı olmaya devam edeceğini ifade etti.