Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.08.2024 12:00 Güncelleme: 13.08.2024 13:14

Çin: Batılı ülkeler Afrika'nın geleceğini Afrika halkına teslim etmeli

Çin, Batılı ülkeleri tarihi sorumlulukları üstlenerek müdahale, baskı ve yaptırım gibi yanlış eylemlere son verip Afrika'nın geleceğini Afrika halkına teslim etmeye çağırdı.
Çin: Batılı ülkeler Afrika'nın geleceğini Afrika halkına teslim etmeli

Çin, Batılı ülkeleri tarihi sorumlulukları üstlenerek müdahale, baskı ve yaptırım gibi yanlış eylemlere son verip Afrika’nın geleceğini Afrika halkına teslim etmeye çağırdı.

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Cong, Afrika'nın uğradığı tarihsel adaletsizlikleri düzeltmek için öncelikle sömürgecilik zihniyetine ve her türlü hegemonik eylemlere karşı çıkılması gerektiğini belirtti. Fu, Batılı ülkelere tarihi sorumlulukları üstlenerek müdahale, baskı ve yaptırım gibi yanlış eylemlere son verip Afrika’nın geleceğini Afrika halkına teslim etme çağrısında bulundu.

Fu, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Afrika'nın uğradığı tarihsel adaletsizliklerin düzeltilmesi konulu üst düzey oturumda bir konuşma yaptı.

Batılı ülkelerin yüzlerce yıldır Afrika'da acımasız bir sömürgecilik anlayışıyla ırk ayrımcılığı ve insanlık dışı köle ticareti yaptığını, kıtanın kaynaklarını yağmaladığını ve bunun Afrika'nın uğradığı tüm tarihsel adaletsizliklerin kaynağı olduğunu hatırlatan Fu, “Bugün bile, bazı Batılı ülkeler yine sömürgecilik zihniyetiyle çeşitli yatırımlar veya finansal ya da hukuki yöntemlerle ve hatta askeri yollara başvurarak Afrika ülkelerinin iç işlerine müdahale edip, para, enerji, maden ve milli savunma gibi alanlarda bu ülkeleri sömürmeye ve kontrol altına almaya çalışıyorlar.” dedi.

Afrika'nın uğradığı haksız muamelelerin siyaset, ekonomi, bilim ve teknoloji dâhil birçok alanda, çeşitli haklarda, fırsatlarda, kurallarda yansıtılan sistematik ve yapısal bir mesele olduğuna dikkati çeken Fu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çin’e göre öncelikli bir görev, Afrika ülkelerinin sürdürülebilir gelişmesine destek verilerek, kalıcı barışın temelinin sağlamlaştırılmasıdır. Uluslararası toplum, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve Afrika Birliği’nin Gündem 2063 vizyonunu eş zamanlı olarak ilerleterek yerine getirmeli. Bunun yanı sıra, Afrika’ya sanayileşme ve modernleşmeyi gerçekleştirme, uluslararası endüstriyel işbölümüne daha iyi bir şekilde katılma, ekonomik küreselleşmenin getirilerini paylaşma ve yoksulluk ile istikrarsızlık yönündeki kısır döngüden kurtulma gibi konularda destek vermeli.”

Fu, uluslararası ortaklarla el ele vererek, daha adil ve rasyonel uluslararası siyasi ve ekonomik düzenin oluşmasını hızlandırmak, Afrika’nın çok taraflı yönetişim sistemlerindeki temsili, söz hakkı ve karar alma yetkisini yükseltmek için çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi.