Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.08.2024 18:00 Güncelleme: 21.08.2024 10:22

Çin Afrika'nın güvenilir ortağı ve gerçek dostudur

Çin Dışişleri Bakanlığı gerçeklerin Çin'in Afrika'nın güvenilir ortağı ve gerçek dostu olduğunu kanıtladığını duyurdu.
Çin Afrika'nın güvenilir ortağı ve gerçek dostudur

Çin Dışişleri Bakanlığı gerçeklerin Çin’in Afrika’nın güvenilir ortağı ve gerçek dostu olduğunu kanıtladığını duyurdu. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bugün düzenlenen olağan basın toplantısında Çin ve Afrika arasındaki somut işbirliği ile tarımsal işbirliği hakkındaki bilgileri aktardı.

Gıda kıtlığının Afrika ülkeleri için uzun vadeli rahatsız verici bir zorluk olduğuna işaret eden Mao, onlarca yıl süren yoğun çalışmanın ardından 1 milyar 400 milyon kişinin besleme sorununu çözen Çin’in, Afrika halkının "sıfır açlık" talebini en iyi anlayan ülke olduğunu ifade etti.

Sözcü Mao, son yıllarda Çin-Afrika tarımsal işbirliğinin hızla geliştiğini, Çinli tarım uzmanları tarafından sağlanan teknik yardım ve eğitimler, ileri tarım teknolojisinin transferi, mantar yetiştiriciliği ve hibrit çeltik ekimi gibi tarımsal projelerde belirgin başarılar elde edildiğini hatırlattı.

Mao, bu başarıların Afrika halkının "gıda torbasını" ve "sebze sepetini" büyük ölçüde zenginleştirdiğine, Afrika’nın tarımsal modernizasyonunun adım adım gerçeğe dönüşmesine yardımcı olduğuna dikkat çekti.

Sözcü Mao ayrıca tarımsal işbirliğinin yanı sıra Çin’in üst üste 15 yıldır Afrika’nın en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürdüğünün ve 52 Afrika ülkesi ve Afrika Birliği Komisyonu ile "Kuşak ve Yol" işbirliği belgelerini imzaladığının altını çizdi.

Çin ve Afrika arasındaki işbirliğinin dijital, yeşil, havacılık ve finans gibi yeni gelişen alanlara uzandığını anımsatan Mao, Çin-Afrika işbirliğinin Afrika’nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına ve halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesine yardımcı olduğuna, Afrika ülkeleri ve halkı tarafından içtenlikle memnuniyetle karşılandığına vurgu yaptı.

Mao, gerçeklerin Çin’in Afrika’nın güvenilir ortağı ve gerçek dostu olduğunu kanıtladığını sözlerine ekledi.

2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun 4-6 Eylül tarihlerinde Çin’in başkenti Beijing’de düzenleneceği bilgisi de aktarıldı.