Vakıf Katılım web
Otomotiv Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.08.2024 11:00 Güncelleme: 11.08.2024 10:38

Çin AB'yi Dünya Ticaret Örgütüne şikayet etti

Çin, Avrupa Birliği'nin Asya ülkesinde üretilen elektrikli araçlara (EV) geçici ek gümrük vergileri getirmesi üzerine Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayette bulundu.
Çin AB'yi Dünya Ticaret Örgütüne şikayet etti

Pekin, bloğun ithalat vergilerine ilişkin ön kararının "olgusal ve yasal dayanaktan yoksun" olduğunu savundu.

AB geçtiğimiz ay, Pekin'in otomobil üreticilerine "haksız sübvansiyon" uyguladığını gerekçe göstererek, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 oranındaki mevcut vergilerin üzerine yüzde 17.4 ila yüzde 37.6 arasında değişen oranlarda ek gümrük vergisi getirdi.

Çin Ticaret Bakanlığı  yaptığı açıklamada, "elektrikli araç endüstrisinin gelişim haklarını ve çıkarlarını ve küresel yeşil dönüşüm konusundaki işbirliğini korumak için" DTÖ anlaşmazlık çözüm mekanizmasına başvurduğunu söyledi .

Bakanlık, AB'nin ön kararının olgusal ve yasal dayanaktan yoksun olduğunu, DTÖ kurallarını ciddi şekilde ihlal ettiğini ve iklim değişikliği konusunda küresel işbirliğini baltaladığını savundu.

Çin bakanlığı,"AB'yi yanlış uygulamalarını derhal düzeltmeye ve Çin-AB ekonomik ve ticari işbirliğinin yanı sıra EV sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını ortaklaşa korumaya çağırıyoruz" dedi.

AB'nin Temmuz ayı başında gümrük tarifelerini uygulamaya koyması, Avrupa Komisyonu tarafından geçen yıl başlatılan ve sübvansiyonların blokta üretilenlerden çok daha düşük fiyatlarla satılmasına izin verdiği iddialarına yönelik bir soruşturmanın ardından geldi.

 Komisyon, soruşturmanın sonuçlarına dayanarak Çin'deki bataryalı elektrikli araç (BEV) "değer zincirinin" " haksız sübvansiyondan" yararlandığı ve bunun da AB otomobil üreticilerine "ekonomik zarar tehdidi" oluşturduğu sonucuna vardı. Tarifelere ilişkin nihai kararın Kasım ayına kadar verilmesi bekleniyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, AB'nin gerilimi tırmandırmaya devam etmesi halinde bir "ticaret savaşını" tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Pekin ayrıca anti-sübvansiyon soruşturması sırasında bloğu haksız uygulamalarla suçladı ve AB'den gelen bazı domuz ürünleriyle ilgili olarak bir anti-damping soruşturması başlatarak yanıt verdi.

AB, Çinli elektrikli araç üreticileri için en büyük denizaşırı pazar konumunda. Son araştırmalara göre, AB'nin Çin'den ithal ettiği elektrikli otomobillerin değeri 2020'de sadece 1,6 milyar dolar iken 2023'te 11,5 milyar dolara yükseldi ve bu rakam AB'ye yapılan tüm elektrikli araç ithalatının %3yüzde 'sini oluşturuyor.

AB'nin yasaklayıcı hamlesi, ABD'nin Çin elektrikli araçlarına uyguladığı gümrük vergisini Mayıs ayında yüzde25'ten yüzde100'e çıkarmasının ardından geldi.