Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.09.2024 19:00 Güncelleme: 14.09.2024 22:58

CIFTIS, Çin'in yeni itici güçlerini gösteriyor

Chen Tingyao, 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nın (CIFTIS), 12-16 Eylül tarihlerinde başkent Beijing'de düzenlendiğini hatırlattı.
CIFTIS, Çin'in yeni itici güçlerini gösteriyor

Chen Tingyao, 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nın (CIFTIS), 12-16 Eylül tarihlerinde başkent Beijing’de düzenlendiğini hatırlattı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in CIFTIS’e yolladığı tebrik mesajında ifade ettiği gibi, daha önce 10 kez başarıyla düzenlenen CIFTIS'ın, Çin’de hizmet sektörünün ve hizmet ticaretinin nitelikli gelişmesinin canlı bir yansıması olmanın yanı sıra, açık dünya ekonomisinin inşasına olumlu katkılarda bulunduğunu belirten Chen Tingyao, şu ifadeleri kaydetti:

"İsviçre merkezli IQAir şirketi CIFTIS’e bu yıl ilk defa katılıyor. IQAir Global’ın CEO’su Frank Hammes, Çin’in hizmet sektörünün dışa daha çok açılmasının dünya ekonomisi için önemli bir itici güç olduğunu, yabancı şirketlerin Çin’in dışa açılmasından yararlanacağını dile getirdi. Hizmet ticareti, şu an küresel ekonomik büyümenin kritik itici gücünü oluşturuyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2040 yılında hizmet ticaretinin uluslararası ticaretteki payının mevcut yüzde 22 seviyesinden yüzde 33’ün üzerine çıkacağını öngörüyor. Nitekim CIFTIS’e 85’ten fazla ülke ve uluslararası kuruluş ile dünyanın en büyük 500 şirketinden 450’si katılıyor."

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan verilere göre, Çin’in hizmet ithalat ve ihracat hacminin, 2023’te 6 trilyon 575 milyar 430 milyon yuanı bularak rekor kırdığını bildiren Chen Tingyao, "Bunların arasında bilgi yoğun hizmet ticaretinin oranı ise yüzde 41,4’e yükseldi. Veriler, Çin’in hizmet ticareti alanındaki rekabet gücünün sürekli arttığını gösteriyor. Bu da CIFTIS’in yerli ve yabancı katılımcıları çekmesinin önemli bir nedeni olarak görülüyor. Çin’in hizmet sektörü pazarındaki canlanma çok uluslu şirketlere büyük iş fırsatları sağlıyor. Bu yılın ilk yarısında Çin’in hizmet ithalatı yıllık bazda yüzde 16,4 oranında artarak 2 trilyon 100 milyar yuana ulaştı." dedi.

Chen Tingyao, 2024 CIFTIS’te Çin hükümetinin "Hizmet alanındaki kuralların, düzenlemelerin, yönetimin ve standartların uyumunun güçlendirilmesi" ile "hizmet piyasasının dışa açılmasının düzenli şekilde genişletilmesi" gibi bir dizi önlem açıkladığını anımsatarak "Bu önlemler, yabancı işletmelerin Çin piyasasında gelişmeye dönük güvenlerini daha da artırdı. Art arda dört yıldır CIFTIS’e katılan Philips Greater China Genel Koordinatörü Liu Ling, CIFTIS aracılığıyla Çin’in giderek daha iyi bir iş ortamına, daha açık ve kapsayıcı bir duruşa sahip olduğunu hissettiklerini belirterek, Çin’de ‘‘kök salma’’ konusundaki kararlılık ve güvenlerinin güçlendiğini dile getirdi." ifadelerine yer verdi.

Bu yılki CIFTIS’te hidrojen enerjisi, batarya, elektronik teknolojisi ve dijitalleşmeyle ilgili yeniliklerin sergilenmesinin farklı ülkelerden işletmelerden büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken Chen Tingyao, şunları aktardı:

"Üst üste 8 yıldır CIFTIS’e katılan Tesla China’nın CEO’su Wang Hao, Çin hükümetinin güçlü desteğiyle yeni nitelikli üretici güçlerin Çin ekonomisine yeni bir canlılık katacağına ve Çin’deki yabancı işletmelere daha fazla gelişme imkânı sağlayacağına inandığını dile getirdi. Hizmet ticaretinin gelişmesinin hızlandırılması, yüksek seviyeli dışa açılmanın genişletilmesini ve dış ticaretin gelişimi için yeni bir ivme yaratılmasını sağlayacak önemli bir yöntem olarak görülüyor. Çin’in hizmet sektöründe dışa açılmanın genişletilmesine yönelik kapsamlı pilot projeleri, teknoloji, telekomünikasyon ve finans dahil 13 sektörü kapsarken, toplam bin 300’den fazla pilot uygulamanın başlatıldığı bilgisi verildi. Dünya, bu yıl düzenlenen CIFTIS aracılığıyla Çin ekonomisinin daha fazla itici gücünü, Çin’in yüksek seviyeli dışa açılmayla hizmet ticaretinin nitelikli gelişmesi konusundaki kararlılığını ve Çin tarzı modernleşmenin canlılık ve fırsatlarını görüyor."