Siyaset - Politika Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.08.2024 08:00 Güncelleme: 14.08.2024 15:17

CHP Elazığ Milletvekili Erol: 81 il saysı 100'e çıkarılmalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, yerel yönetimlerin ve mülki idare teşkilatlanmasının güçlendirilmesi için yapılması gereken planlamalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.
CHP Elazığ Milletvekili Erol: 81 il saysı 100'e çıkarılmalıdır

Milletvekili Erol: 81 il saysı 100'e çıkarılmalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için 81 olan il sayısının 100'e çıkarılması, ilçe sayılarının ise buna göre çoğaltılması gerektiğini söyledi.

Tarım ve Teknolojiye dayalı Organize Sanayi Bölgeleri kurulmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Milletvekili Erol, "Yerel yönetimlerin daha güçlü olduğu yeni planlamalara ihtiyaç vardır. Bodrum, Manavgat, Alanya, Marmaris, Kuşadası gibi ilçeler özel statülü "Turizm Kenti" yapılarak özel yasal düzenlemeyle gelirleri ve yönetim şekli belirlenmelidir. Kırsal yerleşme özelliğini yitirmemiş, verimli topraklara sahip örneğin Ceylanpınar, Akhisar, Polatlı, Elbistan gibi ilçeler "Tarım Kenti" ilan edilmeli ve bu illere özel yatırım teşvik programları düzenlenmelidir. Ayrıca bu kentlerde Tarımsal Organize Sanayi Bölgeleri kurulmalıdır" dedi.

"Kalkınma için sanayi ve lojistik kentleri kurulmalıdır"

Katma değerli ara mal üretimine öncelik verilerek yüksek katma değerli üretimin merkezleri yapılması için gerekli adımların atılmasını savunan Erol, "Lüleburgaz, İnegöl, Nazilli, Çorlu gibi ilçeler özel statülü "Sanayi Kenti" yapılmalıdır. Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki firmalara "ulaşım, iletişim, enerji" sübvansiyonları verilmelidir. Bu bölgelerde yüksek katma değerli ara mal üretimine öncelik verilerek buralar yüksek katma değerli üretimin merkezleri yapılmalıdır. Sanayi kentlerinde kamu araştırma kurumları kurularak, buralarda kamu araştırma, sanayi ve üniversite iş birliği modeli hayata geçirilmelidir. İskenderun, Bandırma, Tarsus, Gemlik, Tatvan, Akçaabat gibi ilçeler deniz, hava, kara ve demir yolu ile ulusal, bölgesel ve küresel sisteme entegre edilip, özel statülü "Lojistik Kentler" olarak kurulmalıdır. İller genelinde nüfus ve yoğunluk planlaması yapılmalı her ilin bürokrasi, sağlık, tarım, turizm, madencilik, enerji, hayvancılık, eğitim vb. özelliklerine göre nüfus baz alınarak imar yapılanmaları revize edilmelidir. Her il için ayrı bir üretim modeli oluşturulmalı, lojistik için Türkiye'nin her bölgesinde Merkez Türkiye Projesi örnek alınarak planlama yapılmalıdır "diye konuştu.