Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.07.2024 13:00 Güncelleme: 26.07.2024 13:55

Chen Tingyao: Önde gelen ABD'li şirketlerin yöneticileri neden Çin'e geliyor?

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı'nın sona ermesinin ardından, Fedex, Goldman Sachs, Apple, Boeing ve Micron Technology gibi önde gelen ABD'li şirketlerin yöneticilerinden oluşan bir heyet Çin'e ziyaret gerçekleştirdi.
Chen Tingyao: Önde gelen ABD'li şirketlerin yöneticileri neden Çin'e geliyor?

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı'nın sona ermesinin ardından, Fedex, Goldman Sachs, Apple, Boeing ve Micron Technology gibi önde gelen ABD'li şirketlerin yöneticilerinden oluşan bir heyet Çin'e ziyaret gerçekleştirdi.

CMG yorumcusu Chen Tingyao'ya göre, Analistler, heyetin bu dönemde Çin'i ziyaret etmesinin, ABD'li şirketlerin yöneticilerinin Çin'in reformlarının daha kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesine yönelik politika düzenlemelerini anlamak ve kazan-kazan anlayışına dayalı fırsatlardan yararlanmak isteğinden kaynaklandığı görüşünü savunuyor.

ABD'li şirketlerin yöneticilerinden oluşan heyetin Çin ziyaretinin "tam zamanında" olduğunu söyleyebiliriz. ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı'nda, Çin'de reform ve dışa açılmaya yönelik yeni yol haritası çizildi ve dışa açılmanın genişletileceğine dair kararlılık dünyaya gösterildi.

CMG yorumcusu Chen Tingyao " Belli ki, ABD'li şirketlerin yöneticileri, Çin'de reformların kapsamlı bir şekilde daha da derinleştirilmesine ilişkin yeni yol haritasını anlamak ve Çin'in nitelikli kalkınmasının nabzını tutmak için Çin'e ziyarette bulundu. Son verilere göre, Çin ekonomisinde toparlanma eğilimi korundu. Çin'in Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH), yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artarak 61 trilyon 700 milyar yuana ulaştı. ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı'nda, yıllık ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerine sarsılmaz bir şekilde ulaşılacağı vurgulandı. Tam da bu "temel zemin", Çin’e işbirliği fırsatı bulmaya gelen ABD'li şirketlerin yöneticilerine güven verdi." açıklamasını yaptı.

CMG yorumcusu Chen Tingyao'nun değerlendirmesi şu şekilde:

"ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı'nda "yüksek seviyeli dışa açılma sisteminin ve mekanizmasının iyileştirilmesine" dair düzenlemelerde şu ifadelere yer verildi: Çin'in sahip olduğu süper büyük pazarın avantajından faydalanılarak uluslararası işbirliğinin genişletilmesiyle dışa açılmanın kabiliyeti yükseltilecek. "Pazar" ve "işbirliği", bu iki anahtar kelimeden Çin'in dışa açılma kabiliyetini yükseltmesinin temeli ve yolu anlaşılabilir. Bu da yabancı yatırımı çeken kilit bir faktördür.

Öncelikle, süper büyük ölçekli pazar, Çin'in sahip olduğu en büyük avantajdır. Bu avantajın devamlı ortaya çıkmasıyla birlikte yabancı şirketler Çin'in reformundan daha çok yeni fırsatları yakalayacak.

Uluslararası işbirliği açısından ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı'nda şu belirgin sinyal verildi: Çin, uluslararası yüksek standartlı ekonomik ve ticari kurallara uyum sağlayacak, mülkiyet haklarının korunması, çevre standartları, e-ticaret ve finans gibi alanlardaki kuralların, yönetmeliklerin, yönetimin ve standartların uyumluluğunu gerçekleştirecek. Böylece, şeffaf, istikrarlı ve öngörülebilir bir kurumsal ortam yaratılacak ve işbirliği fırsatları daha fazla geliştirilecek.

Önde gelen ABD'li şirketlerin yöneticilerinin Çin'i ziyaret etmesi, her zaman ayrışmaya karşı çıkan Çin'in ortak kalkınmayı savunduğunu bir kez daha kanıtlıyor. "