Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.07.2024 14:02 Güncelleme: 16.07.2024 14:37

CCCME'den ABD'ye çağrı

Çin Makineler ve Elektronik Ürünlerin İhracat ve İthalatı Ticaret Odası (CCCME), ABD'nin otomotiv endüstrisindeki kalkınma kurallarını göz önüne alarak, önyargılı sübvansiyonları derhal düzeltmesi çağrısında bulundu.
CCCME'den ABD'ye çağrı

Çin Makineler ve Elektronik Ürünlerin İhracat ve İthalatı Ticaret Odası (CCCME), ABD’nin otomotiv endüstrisindeki kalkınma kurallarını göz önüne alarak, önyargılı sübvansiyonları derhal düzeltmesi çağrısında bulundu.

CCCME tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin yeni enerjili araçlara yönelik sübvansiyon tedbirlerini içeren “Enflasyon Azaltma Yasası”nı yayımlayarak, Çin menşeli ürünlere ve endüstriyel zincirlere karşı önyargılı bir politika benimsediği belirtildi. Bu girişimin, belirli ülkelere baskı yapma temelinde ABD'nin kendi yeni enerjili otomotiv endüstri zincirini desteklemeyi amaçladığı ifade edildi.

Açıklamaya göre, yasanın yayımlanmasından sonra ABD’deki elektrikli araç piyasasının tedarik zinciri ve tüketicilerin güveni büyük darbe aldı, bu da elektrifikasyon dönüşümü hedefinin önündeki en büyük engel haline geldi.

CCCME, Çin hükümetinin, ABD’nin yeni enerjili araçlara yönelik sübvansiyon tedbirleri konusunda Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) özel uzman ekibi kurması talebinde bulunmasını kararlılıkla desteklediklerini ve Çin’in yeni enerjili araç endüstrisinin meşru gelişme hak ve çıkarlarının korunması için ilgili dava sürecini ilerletmeye çalışacaklarını duyurdu.

“Enflasyon Azaltma Yasası”yla getirilen yeni enerjili araçlara yönelik sübvansiyon tedbirlerinin piyasa ekonomisinin temel ilkelerine aykırı olduğu ve Çin’deki yeni enerjili araç endüstrisini engellemeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, bu durumun küresel yeni enerjili araç endüstrisinde adil rekabet ortamına ve tedarik zincirlerinin istikrarına ciddi zarar verdiği, uluslararası ticaret düzenini ve küresel ekonomik toparlanmayı da olumsuz etkilediği belirtildi.

CCCME, ABD’ye DTÖ kurallarına ciddi şekilde riayet ederek tek taraflılık ve ticaret zorbalığı eylemlerini derhal durdurması çağrısında bulundu.