Eğitim Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 14.03.2024 14:55

Büyük ilgi gören "Cumhuriyete Doğru" Türkiye turnesinde!

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılı projeleri kapsamında Vakıfbank ana sponsorluğunda hazırlanan "Cumhuriyete Doğru" adlı tiyatro oyunu Türkiye turnesine devam ediyor.
Büyük ilgi gören

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki kahramanlık hikâyesini anlatan “Cumhuriyete Doğru”, Vakıfbank sponsorluğunda 110 kişilik dev bir sanatçı kadrosuyla sahneleniyor. Cumhuriyete Doğru; 12 Mart'ta Antalya, 13 Mart'ta Denizli, 14 Mart'ta İzmir’de sahnelendi. 17 Mart'ta Mersin, 18 Mart'ta Afyon ve son olarak 19 Mart'ta Konya’da seyirci ile buluşmaya devam edecek.

 

25 Kasım Cumartesi günü, Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf TEKİN’in katılımlarıyla Ankara MEB Şura Sahnesi’nde perdelerini açan oyun, Millî Mücadele’nin sembolü olarak belirlenen güzergâhtaki ilk Türkiye turnesini 28 Kasım – 26 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Samsun, Ordu, Trabzon, Erzurum, Sivas, Tokat, İzmir, İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirdi. İzleyiciler tarafından büyük ilgi toplayan tiyatro oyunu Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Vakıfbank ana sponsorluğunda tekrar Türkiye turnesine başladı. Oyun, ikinci turnesinde sırasıyla; Sakarya, Bursa, Çanakkale, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Kayseri, Erzurum’da sergilendi. 

 

Millî Mücadele kahramanları ve birlik ruhunun sahnelendiği tiyatro oyununun ilk turnesindeki tüm illerde, izleyenler gözyaşlarını tutamadı. Oyunda Hamdullah Suphi Bey’in Büyük Millet Meclisi’nde İstiklâl Marşı’nın kabulünü yeniden canlandırdığı sahnede, tüm salonlarda İstiklâl Marşı’nın on kıtası tüm izleyenler tarafından ayakta okundu. Başka bir sahnede, öğretmenin öğrencisine savaşları anlattığı diyalogda dile getirdiği “savaşta en çok çocuklar zarar görür, tıpkı bugün Gazze’deki masum çocukların içinde olduğu durum gibi” ifadesi de izleyicilerden büyük alkış topladı.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk Milleti’ni arkalarına alıp Millî Mücadele’yi başlatarak, sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’ni nasıl kurduklarını gözler önüne seren bu özel tiyatro eseri Bora Severcan tarafından yazılıp yönetildi. Koreografide Özgür Adam İnanç ve Serhat Güdül’ün imzaları bulunan tiyatro oyununun orijinal müzikleri ise Selim Atakan tarafından bestelendi. Oyunun orijinal müziklerinde; Mehmet Akif Ersoy’un Birlik şiiri ve sözleri İbrahim Sarıtaş’a ait olan Cumhuriyet Marşı yer alırken, özgün besteler ise yine Selim Atakan tarafından bu proje için özel olarak hazırlandı. 

 

Oyunun proje yapımcılığını Volkan Severcan üstlenirken, proje danışmanlığını ise Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş yaptı. Oyunun yazımı aşamasında tarihsel gerçekliklerin doğru yansıtılması için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 15 kişilik bir arşiv araştırması ekibi çalıştı.

 

Cumhuriyete Doğru’nun 110 kişilik dev sanatçı kadrosunda başrolleri Serdar Yeğin, Gülen Karaman, Erhan Yazıcıoğlu, Ahmet Yenilmez, Zuhal Yalçın, Levent Özdilek, Şebnem Özinal, Ziya Kürküt, Sefa Zengin, Yiğit Yapıcı ve Volkan Severcan paylaşıyor.