Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.07.2024 00:00 Güncelleme: 13.07.2024 12:14

Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden 'ÖTV' çağrısı

Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi, engelli bireyler için uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinin kaldırılacağı iddialarına ilişkin seslerini duyurmak ve anayasal haklarına sahip çıkmak için Kent Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.
Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden 'ÖTV' çağrısı

Engelliler Meclisi adına Ayhan Zenbilci tarafından yapılan açıklamada, engelli bireylerin haklarının ellerinden alınmasından ziyade geliştirilerek hayat standartlarının azami seviyeye çıkartılması gerektiği belirtildi.

Zenbilci, Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı vergi reformu paket taslağında ‘yoksul olduğunu belgeleyen’ engelli bireylerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ‘araç alım desteği’ için başvuru yapabileceği ancak destekten faydalanacak olan bireylerin, engelli kaynaklı sosyal yardım desteklerinin kesileceği iddialarını hatırlattı.

Açıklamada, tasarrufun sadece engelli birey ve aileleri üzerinden yapılmasının adil ve haklı olmadığı, araç takip sistemleri gibi modern yöntemlerle suistimal tespitlerinin yapılabileceği de ifade edildi. ÖTV muafiyetinin kaldırılması veya kısıtlanması yönünde yapılan her türlü girişimin engelli bireylerin yaşam kalitesini ve günlük yaşamlarını olumsuz etkileyeceği belirtilen açıklamada, denetlemek yerine kısıtlamanın, süre uzatılmasının ya da muafiyetin vefat halinde kaldırılmasının, engelli birey ve aileleri için büyük külfet ve mağduriyet yaratacağı uyarısında bulunuldu.

Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi adına Ayhan Zenbilci tarafından okunan basın açıklaması, “Bizler önerilen değişikliği kabul etmiyor ve engellilik derecesi yüzde 90 ve üzeri olan bireyler için ÖTV muafiyetinin süresinin uzatılması gerektiğine inanmıyoruz. " dedi.