Teknoloji Kaynak: ANIL KARTAL 11.08.2024 14:00 Güncelleme: 08.08.2024 19:46

Bulut tabanlı ağ altyapısı olan okulların sınav başarıları artıyor

Türkiye'de 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen Eylül ayında 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı için ders başı yapacak. Okulların açılmasına 1 ay varken eğitim yöneticilerinin önünde kurumlarını bulut tabanlı ağ altyapıları teknolojisi ile donatmak için yeterli süre bulunuyor.
Bulut tabanlı ağ altyapısı olan okulların sınav başarıları artıyor

Yüksek hızlı, kaliteli ve güvenilir internetin kullanıldığı okullarda LYS, LGS ve YKS başarıları artarken; öğrenciler ve öğretmenler uzaktan eğitimden inceleme ile araştırmaya kadar birçok alanda daha özgür şekilde hareket edebiliyor. Zyxel Networks Türkiye, uzman ekibiyle eğitim kurumlarında keşif yaparak kısa sürede WiFi, Switch ve Ağ Güvenliği sistemlerini devreye alıyor.

Türkiye öğrenci ve öğretmen sayısı ile birçok ülkenin nüfusundan kalabalık eğitim popülasyonuna sahip bir ülke konumunda bulunuyor. Şu anda 60 bini devlet, 14 bini özel olmak üzere 74 bin ilk, orta ve lise eğitim kurumu olan Türkiye’de, 15.1 milyonu devlet, 3.6 milyonu ise özel olmak üzere toplam 18 milyon öğrencisi bulunuyor. Rakamlara bakıldığında okul öncesi eğitimde 1.6 milyon, ilk okulda 5.2 milyon, ortaokulda 4.7 milyon, lisede ise 7.1 milyon öğrencinin eğitim gördüğü ülkemizde 1.1 milyon öğretmen görev yapıyor. Her yıl Eylül-Haziran döneminde 19 milyonluk bu büyük ordu eğitim için büyük bir seferberlik gerçekleştiriyor.

İnternet araştırma ve ödev için gerekli

Ülkemizin sahip olduğu bu büyük eğitim potansiyeli her geçen gün daha büyük bir bulut tabanlı ağ altyapısı ihtiyacını ortaya koyuyor. Günümüzde eğitim sistemleri internet, uzaktan eğitim, yapay zeka, 3D baskı gibi birçok dijital ürün ve hizmet ile entegre bir şekilde gelişiyor. Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde henüz okul öncesi eğitim döneminden itibaren öğrenciler internet kullanımı, devam eden yıllarda ise kodlama ve yapay zeka gibi eğitimler alıyor. Kısa süre öncesine kadar aileler interneti çocuklarının online oyunlarda vakit geçirmesi ya da eğlenceli videolar izlemesi için tercih ederken şimdi ise eğitim öğretimin başrolünde yüksek hıza sahip, kesintisiz ve kaliteli bir internet arayışı geliyor. Çünkü öğrenciler Microsoft Teams, Zoom gibi uygulamalarla uzaktan eğitimlere katılıyor, YouTube’da pekiştirme için ders videoları izliyor, 3D yazıcılarla şu anda dünya üzerinde olmayan eski tarihi yapıları ya da gezip görmeye imkan bulamadıkları mekanları modelleyerek çıktısını alıyor. Gemini, ChatGPT, Copilot gibi yapay zeka programlarını kullanarak ödevlerini hazırlıyor.

Dijitalleşme derslerinin sayısı artıyor

Yaşadığımız dijital çağda Türkiye’de kişi başı internet kullanımı günlük 8 saat ortalamasını aşarken, öğrenciler ve öğretmenlerin internet mesaileri dersler, ödevler ve yeni bilgileri öğrenme faaliyetleri ile geçiyor. Bu doğrultuda hem devlet hem de özel eğitim kurumları için büyük bir sorumluluk bulunuyor. Müfredatta şu anda “Bilgisayar Bilimleri Dersi”, “Enformasyon ve İletişim Teknolojileri (BT) Dersi”, “Dijital Okuryazarlık Dersi”, “Siber Güvenlik Dersi” ve “Kodlama Dersleri” bulunuyor. Hem bu derslerin daha kolay işlenebilmesi hem öğrencilerin okul binalarında internete gerekli yasal izinler ve ders amacıyla erişmesinin yolu ise bulut tabanlı ağ altyapıları yatırımından geçiyor.

Geleceğe hazırlık yapmak gerekiyor

Zyxel Network Türkiye bu kapsamda okullara kablolu ve kablosuz ağ altyapısı hizmetleri sunarak eğitim kurumlarının dijitalleşme yolculuklarının ilk ve en güçlü adımını atmalarını sağlıyor. Özellikle WiFi 7’nin devreye girmesiyle birlikte 5 kat daha yüksek hız, yüzde 20 veri artışı ve yüzde 100 daha düşük gecikme ile eğitim kurumlarının ihtiyacı olan internet kalitesi sağlanabiliyor. Bu sayede öğrenciler Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR), Yapay Zeka (AI) başta olmak üzere son dönemin en önemli teknolojik yeniliklerinden derslerde ve eğitimlerde yararlanabiliyor. Yakın zamanda Metaverse’ün de yaşamımızda daha geniş şekilde yer almasına paralel olarak eğitim kurumları Metaverse üzerinden faaliyete başladıklarında öğrenciler bu teknolojiler sayesinde sınıflarında oturarak ABD’deki Özgürlük Anıtı’nı, Paris’teki Eyfel Kulesi’ni, Çin Seddi’ni, Avusturalya kıyılarını görebilecek şekilde interaktif bir eğitim almış olabilecekler.

Hızlı ve etkili çözüm sunuluyor

Zyxel Networks tarafından eğitim kurumlarına sunulan modem, router ve WiFi ürünlerinin yanında Ebeveyn Kontrolü sayesinde öğrenciler interneti sadece eğitim ve araştırma için kullanabiliyor; böylece okullarda internet kullanımı sorunsuz bir şekilde uygulamaya alınıyor. Aynı zamanda Gelişmiş Ağ Güvenliği, Switch ve WiFi çözümleri sayesinde okullar ile eğitim gruplarının bulut tabanlı ağ altyapı gereksinimleri 7/24 satış sonrası hizmeti bulunan marka tarafından çözülmüş oluyor.

Eğitimin kalitesini artırmayı istiyoruz

Amaçlarının Türkiye’deki eğitim kurumları ve devlet okullarının bulut tabanlı ağ altyapı ihtiyaçlarını karışılmak olduğunu kaydeden Zyxel Networks Türkiye Ülke Müdürü Ömer Faruk Erünsal, “Türkiye’deki 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen günün büyük bölümünü okullarda, eğitim kurumlarında geçiriyor. Eskiden aileler ve okul yönetimleri öğrencileri internetten uzaklaştırmak için çaba gösterirdi. Ama günümüzde yaşanan dijital hayat internet ile tanışma yaşını okul öncesi çağa kadar indirdi. Dolayısıyla bizim gelecek nesilleri internetle tanıştırmamızın, internetin doğru kullanımını anlatmamızın en önemli yolu bunu okullarda yaygınlaştırmaktan geçiyor. Bunun için de okulların ve eğitim kurumlarının bulut tabanlı ağ altyapılarına ihtiyacı bulunuyor. Üniversite dönemine gelene kadar okulda internet sınıfı ya da bilgisayar laboratuvarı ile 3D baskı makinesi görmemiş bir öğrencinin veri ve bilim analitiği uzmanı, sağlık teknolojileri uzmanı, yapay zekâ ve öğrenim mühendisi olmasını beklemek de hayli zor. Dünya ile büyük bir dijital yarış verdiğimiz bugünlerde eğitim sektörümüzün bulut tabanlı ağ altyapısı ne kadar güçlü olursa o derece önemli sonuçlar elde ederiz.” dedi.

Öğrencilerin başarıları yükseldi

Okulların Eylül ayına kadar tatilde olacağını hatırlatan Erünsal, “Zyxel Network olarak gelip okulları inceliyoruz, ihtiyaçlarını belirliyoruz. Kendilerine en uygun maliyetli olan sistemi öneriyor ve bunu hızlıca uyguluyoruz. Böylece okullarımızda kesintisiz, kaliteli, yüksek hıza ve güvenliğe sahip bir internet ağ altyapısı oluşuyor. Öğrenciler, öğretmenler dijitalleşen dünyada eğitim için sıra, masa, tahta, kitap ve ders materyali kadar önemli bir kazanım elde etmiş oluyorlar. Bugüne kadar uygulama yaptığımız tüm okullardaki öğrencilerimizin LGS, LYS, YKS sınavlarındaki başarılarında artış gözlendi. Yüksek hızlı ve kaliteli internet kullanmak öğrencilerin başarısını artırdı” diye konuştu.