Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Musa ALİOĞLU 25.03.2024 14:15

Bonna Bocuse d'Or Avrupa Finali'nin kazanan takımı Danimarka!

Premium porselen markası Bonna'nın platin sponsoru olduğu Bocuse d'Or Avrupa Finali'nin kazananları belli oldu. Gastronominin olimpiyatı olarak görülen yarışmanın 19-20 Mart 2024 tarihleri arasında Norveç'in Trondheim şehrinde yapılan seçmelerinde birinci olan takım Danimarka olurken, ikinciliği İsveç ve üçüncülüğü ise Norveç aldı. Jürinin takdirini alan ve ilk 10'a girmeyi başaran 10 yetenekli şef, Ocak 2025'te Lyon'da düzenlenecek olan Bocuse d'Or Dünya finalinde yarışacak.
Bonna Bocuse d'Or Avrupa Finali'nin   kazanan takımı Danimarka!

Dünyanın en prestijli şef yarışması olarak kabul edilen Bocuse d’Or’un Avrupa seçmeleri, 19-20 Mart 2024 tarihleri arasında Norveç’in Trondheim şehrinde yapıldı. Premium Porselen markası Bonna’nın platin sponsorluğunda gerçekleşen yarışmada, ülkemizi Bonna ve Metro Türkiye’nin destekleri ile Şef Emre İnanır ve ekibi temsil etti. 20 Avrupa ülkesinden şefin mücadele verdiği yarışmada jürinin takdirini alan 10 yetenekli şef, Ocak 2025’te Lyon’da düzenlenecek olan Bocuse d’Or dünya finalinde yarışmaya hak kazandı.

Zamana karşı lezzet yarışının galibi Danimarka

Bocuse d'Or Avrupa Seçmeleri 2024’e Türkiye’nin yanı sıra; İzlanda, Polonya, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Danimarka, İtalya, Almanya, Norveç, Belçika, Birleşik Krallık, İsveç, Slovakya, Litvanya, Finlanda, İsviçre ve Macaristan katıldı. Katılan tüm ülkelerin akademi başkanı olan şeflerin, uluslararası yarışma komitesinden oluşan şeflerle birlikte jüri olarak yer aldığı Bocuse d‘Or Avrupa finallerinde, birbirinden yetenekli şefler 5 saat 30 dakikalık sürede zamana karşı yarıştı. Bu senenin iki ana temasından biri Norveç skrei balığı, Norveç deniz tarağı ve kurutulmuş stockfish’ti. Bir diğer tema ise geyik incik, dil ve biftekten oluşuyordu. Yarışan şefler ve komileri, balık temasını 3 garnitür ile servis etti. Bir garnitürü sadece süt ürünleri kullanabildikleri bir sebzeden hazırlayan şefler, ikinci garnitürü kendi ülkelerinin yerel lezzetleri ile hazırladılar ve bu garnitürün hikayesini anlattılar.  Üçüncü garnitürü ise takımlara verilen özel bir tencere içinde kurutulmuş stockfish ile birleştirdikleri nişastalı bir ürün olarak hazırlayan şefler belirlenen iki temadan hazırlanan tabaklar jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. 

Yarışmada birinciliği elde eden Sebastian Holberg Svendsgaard’ın temsil ettiği Danimarka takımı oldu. İkincilik ödülünün sahibi Gustav Leonhardt’ın temsil ettiği İsveç olurken, üçüncü sırada Norveç’i temsil eden Håvard Werkland yer aldı. Yarışmanın ilk 10’a giren diğer takımları sırasıyla şöyle; Birleşik Krallık, Fransa, Macaristan, İtalya, İzlanda, Slovakya ve Finlandiya.

Sunumlar Bonna’dan

Tüm sunumların Bonna koleksiyonlarıyla yapıldığı yarışmada, Bonna Genel Müdürü Erbil Aşkan kazanan ilk 3 takıma özel tasarım Zeugma tabak hediye etti. İlk günden bugüne sektör profesyonellerini ve onların ihtiyaçlarını desteklerken, Türk mutfağının dünya gastronomi platformunda tanıtılmasına katkı sunmayı hedeflediklerini ifade eden Aşkan, “Bocuse d’Or, birbirinden yetenekli şeflerin yarıştığı ve tanıtıldığı, jürisinde ise en iyi şeflerin yer aldığı önemli bir etkinlik. Gastronomi dünyasının en büyük oyuncuları olan şeflerin yarıştığı bu etkinliğin sektöre katkısı çok büyük. Böylesi prestijli bir yarışmanın bir parçası olmaktan ve gelecek vadeden şeflerimizi desteklemekten mutlu ve gururluyuz. Kazanan şeflerimizi tebrik ediyor, dünya finalinde başarılar diliyoruz” dedi.

Bocuse d’Or’un platin sponsorluğunun yanı sıra Bocuse d’Or Türk takımının da ana sporları arasında olan Bonna, yarışma boyunca sergilediği sürdürülebilir koleksiyonları Cras, Ground ve Prints ile büyük beğeni topladı.