Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.07.2024 21:00 Güncelleme: 11.07.2024 11:22

Boeing'in Starliner'daki NASA astronotları Ağustos ayına kadar uzayda mahsur kalabilir

Stockholm, 11 Temmuz (Hibya) - Boeing'in sorunlu Starliner kapsülündeki iki NASA astronotu, mühendislerin Haziran ayında geri dönüşlerini engelleyen teknik sorunlar üzerinde çalışmaya devam etmeleri nedeniyle Ağustos ayının ortasına kadar uzayda kalmak zorunda kalabilir.
Boeing'in Starliner'daki NASA astronotları Ağustos ayına kadar uzayda mahsur kalabilir

Mühendisler, UUİ'de bulunan Sunita Williams ve Butch Wilmore'un dönüşünü engelleyen sorunlar üzerinde çalışıyor.

Sunita Williams ve Butch Wilmore, yeni nesil uzay aracının ilk mürettebatlı kenetlenmesinin ardından 6 Haziran'dan bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) bulunuyor. Test görevinin yaklaşık bir hafta sürmesi planlanmıştı ancak Starliner'ın kenetlenmesi, arızalı iticilerin ve ardından bir dizi küçük helyum sızıntısının güvenlik endişelerini arttırması nedeniyle birkaç kez ertelendi.

Çarşamba günü NASA, kapsülün beklendiği gibi performans göstermesini sağlamak için hala testler yaptığını ve uzay ajansının aracın acil bir tahliye için güvenli olacağından emin olmasına rağmen, görev yöneticilerinin henüz kalkışını planlamaya hazır olmadığını duyurdu.

NASA'nın ticari mürettebat program yöneticisi Steve Stich öğle saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, "Bazı veriler iyimser bir şekilde Temmuz sonuna kadar olabileceğini gösteriyor, ancak verileri adım adım takip edeceğiz.

İniş ve kalkış için izin almadan önce ajansla birlikte dönüş uçuşuna hazırlık incelemesi de dahil olmak üzere süreçlerimiz boyunca metodik olarak çalışacağız. Bu çok standart bir süreçtir." dedi.