Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.09.2024 11:01 Güncelleme: 13.09.2024 15:25

Boeing'in 30 bin işçisi greve çıkıyor

Boeing'in 30 bin'den fazla işçisi, personelin ezici çoğunlukla yeni bir iş sözleşme önerisini reddetmesinin ardından, şirketin uçaklarının çoğunun üretimini durdurarak Cuma akşamı greve gitmeye hazırlanıyor.
Boeing'in 30 bin işçisi greve çıkıyor

İş piyasası uzmanları grevi, uçak üretiminde devam eden güvenlik krizlerinin ardından üretimi artırmak ve itibarını geri kazanmak için mücadele eden şirket için maliyetli bir gelişme olarak değerlendiriyor.

Seattle bölgesindeki ve Oregon'daki işçiler, Boeing ve Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Derneği'nin Pazar günü açıkladığı geçici bir anlaşma önerisine karşı bir iş bırakma için gereken üçte iki oydan çok daha fazla olan yüzde 96'lık bir oy oranıyla grev kararı aldılar.

Boeing'de örgütlü sendika The IAM Union 751. Bölge Başkanı Jon Holden oylama sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında “Gece yarısı greve gidiyoruz” dedi. Holden, fabrika çalışanlarının “ayrımcı davranış, zorlayıcı sorgulama, yasadışı gözetim ve yasadışı sosyal hak vaatlerine” maruz kaldıklarını iddia ederek bunu “haksız iş uygulaması grevi” olarak nitelendirdi, Boeing'in iyi niyetle pazarlık yapması gerektiğini söyledi.

Boeing'ten konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.