Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.06.2024 20:30 Güncelleme: 11.06.2024 11:22

BMGK, Gazze'de tam ve derhal ateşkes çağrısı yapan kararı kabul etti

New York, 10 Haziran (Hibya) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'deki savaşı sona erdirmek için üç aşamalı kapsamlı bir ateşkes anlaşmasına ulaşmayı hedefleyen bir kararı kabul etti.
BMGK, Gazze'de tam ve derhal ateşkes çağrısı yapan kararı kabul etti

ABD tarafından hazırlanan taslak metinde Filistin İslami Direniş Örgütü'ne, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı ve İsrail tarafından halihazırda kabul edilmiş olan ateşkes önerisini kabul etmesi çağrısında bulunuldu.

14 lehte oyla ve Rusya'nın çekimser kalmasıyla büyük çoğunlukla kabul edilen kararda, her iki tarafa da teklifin şartlarını "gecikmeden ve koşulsuz olarak tam olarak uygulamaya" çağrıda bulunuldu”

Önergede çatışmaların kalıcı ve kapsamlı bir şekilde sona erdirilmesi için üç aşama öngörülüyor.

Birinci aşama, "kadınlar, yaşlılar ve yaralılar da dahil olmak üzere rehinelerin serbest bırakılması, öldürülen bazı rehinelerin bedenlerinin iade edilmesi ve Filistinli tutukluların değişimi ile derhal, tam ve tam bir ateşkes"i içeriyor.

İkinci aşamada, "hala Gazze'de bulunan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi karşılığında" düşmanlıkların kalıcı olarak sona ermesi öngörülüyor.

Üçüncü aşamada ise "Gazze için büyük bir çok yıllı yeniden inşa planı" başlatılacak ve Gazze Şeridi'nde hala bulunan ölü rehinelerin bedenleri İsrail'e geri verilecek. 

Konsey ayrıca teklifin birinci aşama için müzakerelerin altı haftadan uzun sürmesi halinde ateşkesin müzakereler devam ettiği sürece devam edeceği hükmünün de altını çizdi .