Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 12:00 Güncelleme: 19.08.2024 12:05

BMD Araştırma: Fed için eylül ayında faiz indirimi beklentileri güçlendi

BMD Araştırma, Fed için eylül ayında faiz indirimi beklentilerinin güçlendiğini bildirdi.
BMD Araştırma: Fed için eylül ayında faiz indirimi beklentileri güçlendi

BMD Araştırma’nın raporunda Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’nin Fed'in sadece verileri değerlendirerek faiz politikalarını belirlemesi gerektiğini ifade ettiği aktarıldı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, işgücü piyasasındaki soğumanın yavaşlayan işe alımlardan kaynaklandığını belirtti. Barkin, Fed'in bir sonraki hamlesini belirlemek için yeterli zamana sahip olduğunu ve enflasyonun düşme eğiliminde olduğunu görmekten umutlu olduğunu söyledi. Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid, son verilerin enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla güven verdiğini ve Fed'in faiz indirimine zemin hazırladığını dile getirdi.

“Fed üyesi Michelle Bowman, enflasyonun yüzde 2'lik hedefin rahatsız edici bir şekilde üzerinde kaldığını ve yukarı yönlü risklere maruz olduğunu belirtirken, enflasyon hedefe doğru sürdürülebilir bir şekilde ilerlerse para politikasının ekonomik faaliyet ve istihdam üzerinde aşırı kısıtlayıcı olmasını önlemek için federal fon oranını kademeli olarak düşürmenin uygun olacağını ifade etti. Boston Fed Başkanı Susan Collins enflasyonun aşağı yönlü seyrini sürdürmesi halinde Fed’in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini belirtti.

“Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, son ekonomik verilerin enflasyonun yüzde 2 hedefine geri döndürebileceğine dair daha fazla güven verdiğini ve eylül toplantında faiz indirimi için açık olduğunu söyledi. Enflasyon rakamları sonrasında açıklamalarda bulunan Chicago Fed Başkanı Goolsbee, hayal kırıklığı yaratan istihdam verileri nedeniyle enflasyondan ziyade işgücü piyasasına ilişkin endişelerinin arttığını söyledi. Goolsbee, mevcut faiz oranlarının çok kısıtlayıcı olduğunu ve bu duruşun ancak ekonominin aşırı ısınması durumunda uygun olacağını belirtti.

“St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, enflasyon ve işsizlik risklerinin dengesinin değiştiğini, orta düzeyde kısıtlayıcı bir politikaya geçişin uygun olabileceği zamanın yaklaştığını ifade etti. Piyasalarda yaşanan çalkantının ardından oluşan daha hızlı faiz indirimi beklentilerine karşın Fed üyelerinden temkinli mesajlar gelmeye devam ederken, Fed’in ekonomik verilere dayanarak faiz kararlarını alacağı vurgulandı.

Yeni haftada ne konuşacağız?

“Küresel piyasalar için Fed'in para politikasına ilişkin beklentiler, ABD resesyon senaryoları ve jeopolitik gelişmeler etkili olmaya devam ediyor. Fed için eylül ayında faiz indirimi beklentileri güçlendi. ABD resesyon endişeleri de azaldı çünkü haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında kaldı ve perakende satışlarda beklentileri aştı. Bu iki veri sonrası resesyon endişelerinin azalmasıyla, risk iştahını desteklediği takip edildi.

“Resesyon konusu hala bitmiş değil bu nedenle hala ekonomik veriler önemini korumaya devam ediyor. Fed üyelerinin bu konuyla ilgili açıklamaları beklentileri etkilemeye devam edecektir. Bu hafta, ABD'de veri takvimi görece sakin. Temmuz ayında yapılan Fed toplantısının tutanakları bu hafta yayınlanacak. Asıl en önemli gündem ise 23 Ağustos günü Jackson Hole Sempozyumunda Fed Başkanı Powell'ın yapacağı konuşma olarak görülmektedir.

“Powell'ın, faiz ve resesyon konularıyla ilgili açıklamaları yakından izlenecektir. 22-24 Ağustos tarihlerinde, Jackson Hole Sempozyumu olacak. Merkez bankası başkanlarının bu sempozyumda konuşmalar yapması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın da bu toplantılara katılması bekleniyor. Yurt içinde, TCMB'nin faiz kararı takip edilecek. Hafta içerisinde ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalar izlenecek.”