Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.06.2024 11:00 Güncelleme: 22.06.2024 11:18

BM toplantısına Afgan katılımının erkeklerle sınırlı tutulmasını talep ettiği iddia edildi

The Guardian'ın haberine göre Afganiatan'ın bu ay Doha'da yapılacak toplantıya Afgan katılımının erkeklerle sınırlandırılmasını ve kadın haklarının gündemden çıkarılmasını talep ettiği iddia edildi.
BM toplantısına Afgan katılımının erkeklerle sınırlı tutulmasını talep ettiği iddia edildi

Taliban'ın, uluslararası toplumun Afganistan'a yaklaşımını tartışmak üzere 30 Haziran'da Doha'da başlayacak olan BM toplantısına hiçbir Afgan kadının katılmasına izin verilmemesini ve kadın haklarının gündemde olmamasını talep ettiği bildiriliyor.

İnsan hakları grupları ve eski siyasetçiler, Afgan kadınlarının Afganistan'la ilgili yaklaşan BM konferansından dışlanmasının ülkedeki kadın ve kız çocuklarına "ihanet" anlamına geleceğini söylüyor.

Taliban bu yılın başlarında BM görüşmelerine katılmamış, BM Başkanı António Guterres o dönemde grubun katılım için "Afgan toplumunun diğer temsilcileriyle konuşma hakkımızı reddeden" ve "kabul edilemez" bir dizi koşul sunduğunu söylemişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü Tirana Hassan "Kadınları dışlamak Taliban'ın ihlallerini meşrulaştırma ve BM'nin kadın hakları ve kadınların anlamlı katılımının savunucusu olarak güvenilirliğine onarılamaz bir zarar verme riski taşıyor." dedi.

Afganistan'ın eski kadın işleri bakanı Sima Samar da, BM'nin Taliban'ı müzakere masasına oturtmaya çalışırken kadın haklarını dışlama taleplerine boyun eğdiğini söyledi.

Sima Samar "Bu durum Taliban'ın iradesine dolaylı bir teslimiyettir. Hukuk, demokrasi ve sürdürülebilir barış, toplumun yarısını oluşturan kadınları sürece dahil etmeden mümkün değildir. Geçmişteki hatalardan hiçbir şey öğrenmediğimizi düşünüyorum.

"Temel değişikliklerden biri olarak Afganistan halkı özellikle kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı çıkmalıdır. Çünkü bu sadece kadınların sorunu değil, her ailenin, her babanın, erkek kardeşin, çocuğun ve kocanın sorunu" dedi.

Afganistan'ın bir diğer eski kadın işleri bakanı ve ülkenin ilk kadın valisi Habiba Sarabi de uluslararası toplumun Taliban ile angajmana kadın haklarından daha fazla öncelik verdiğini söyledi.

"Ne yazık ki uluslararası toplum Taliban'la uğraşmak istiyor ve bu yüzden kendi gündemleri onlar için her zaman Afganistanlı kadınlardan, demokrasiden ya da başka herhangi bir şeyden daha önemli oldu" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Heather Barr ise şunları söyledi: "Afganistan'da yaşananlar dünyadaki en ciddi kadın hakları krizidir ve BM'nin böyle bir toplantı düzenleyip kadın haklarını tartışmaması ve Afgan kadınlarını toplantı salonuna almaması inanılır gibi değildir.

"Akla yatkın tek açıklama, bunu Taliban'ı masaya oturtmak için yapıyor olmaları, ama ne için? Üç yıllık diplomatik angajman şimdiden hiçbir sonuç vermedi ve bunun tek yaptığı korkunç bir emsal oluşturmak, Taliban'ı cesaretlendirmek ve meşrulaştırmak ve onlara büyük bir siyasi kazanç sağlamak. Bu sadece Afgan kadınlarına değil tüm dünya kadınlarına ihanettir."

BM'ye yorum için başvuruldu ancak Afgan sivil toplum temsilcilerinin katılımına ilişkin soruya cevaben konferansa ilişkin düzenlemelerin devam ettiği bildirildi.