Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Bloomberg 03.09.2024 07:53 Güncelleme: 03.09.2024 09:03

Türkiye BRICS üyeliği için resmen başvurdu

Türkiye'nin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS grubuna resme katılma başvurusunda bulunduğu ifade edildi. Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, BRICS, ekim ayında Rusya'da düzenlenecek zirvede genişlemeyi görüşecek.
Türkiye BRICS üyeliği için resmen başvurdu

Euronews'ün ulaştığı Dışişleri Bakanlığı kaynakları BRICS üyeliği sürecine yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Bloomberg, Pazartesi günü yayınladığı bir haberde Türkiye'nin BRICS örgütüne aylar önce bir başvuruda bulunduğunu belirtti. Euronews'ün ulaştığı Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Ankara'nın BRICS'e başvuruda bulunduğuna dair bir bilgi paylaşılmadığını bildirirken, sürece yönelik soruları yanıtsız bıraktılar.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılma sürecinde senelerdir bir ilerleme görülmeyişinin yol açtığı hayal kırıklığı ve hüsranın gölgesinde bu başvurunun yapıldığını aktardı.

Haberde ayrıca Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumunun Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı'na (NATO) üye ülkeler tarafından eleştirildiğini, Moskova ile Ankara arasındaki sıkı bağların başvuruda etkili olduğu vurgulandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Haziran 2024'te yaptığı açıklamasında, Türkiye'nin üyeliğine ilişkin, "Birliğin kapılarının açık olduğunu biliyorsunuz. Belirli kriterler var, bunlar ülkelerin bir elitler kulübüne değil, karşılıklı saygıya dayalı birliğe üye olma arzusuyla uyumlu olmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise, "İlişkimiz var, görüşmelerimizi, müzakerelerimizi yapıyoruz üye ülkelerle. Çünkü onlar da şu an bir evrim sürecindeler" demişti.

Ekonomik nüfuz ve nüfus olarak BRICS'in en küçük üyesi olan Güney Afrika, ilk genişleme sürecinde 2010 yılı sonunda gruba katıldı.

Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024'te birliğe katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018'de özel davetli olarak katıldığı BRICS zirvesinde Türkiye'nin de üyelikle ilgilendiğini belirtmişti.

Ekim 2024'te, Rusya'da yapılacak zirvede topluluğun genişlemesine yönelik önerilerin görüşülmesi bekleniyor.

- Kremlin'den açıklama

Türkiye'nin Rusya'nın dönem başkanlığını yürüttüğü BRICS'e üyelik için başvurduğuna dair basında çıkan iddialara Kremlin'den yanıt geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Bloomberg'in gündeme getirdiği iddianın sorulması üzerine, "Evet, Türkiye BRICS'e katılmaya ilgi gösteriyor. Bu gerçekten de böyle" yanıtını vermekle yetindi.

Peskov, Türkiye'nin bu ilgisini çok uzun süre önce açıkladığını da kaydetti.

- BRICS nasıl işliyor?

Grup, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası ya da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gibi bir uluslararası bir örgüt değil. Üye ulusların dönüşümlü olarak başkanlığını üstlendiği grubun devlet ve hükümet başkanları yılda bir kez bir araya geliyor.

Oy birliği ile karar alan grubun bütün üyeleri dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden oluşan G20 grubunun da üyesi.

Grup, jeopolitik konuların yanı sıra, ekonomik işbirliği, çok taraflı ticaret ve kalkınmayı arttırmaya odaklanıyor.

- BRICS nedir?

Adının kısaltması, üyeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın İngilizce isimlerinin ilk harflerinden oluşan topluluk BRICS, 2001'de dönemin Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jim O'Neill tarafından kaleme alınan ve Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyellerini değerlendiren bir araştırma makalesinden ilham alarak kuruldu.

İlk etapta Güney Afrika'nın üye olmadığı grup, 2009'da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı müttefiklerin dünya düzeni hegemonyasına karşı bir platform oluşturmak amacıyla, Rusya'nın girişimiyle kuruldu.