Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Musa ALİOĞLU 14.07.2024 18:01 Güncelleme: 10.07.2024 18:42

Bitcoin için yerel dipler yakın fakat haber gündeminin takip edilmesi gerekiyor

Bitfinex Alpha Raporu'na göre, Bitcoin fiyatları 3 Temmuz'da 120 günlük aralığının altına düşerek 53,219 dolar seviyesine geriledi ve piyasada Alman hükümetiyle Mt. Gox alacaklılarının satış yapacağı korkuları etkili oldu. Ancak, hafta sonu verileri potansiyel bir yerel dip seviyesine ulaşıldığını gösterirken, volatilite metrikleri piyasanın gelecekte daha fazla istikrar beklediğini ortaya koydu.
Bitcoin için yerel dipler yakın fakat haber gündeminin takip edilmesi gerekiyor

Bitfinex Alpha Raporu’na göre, Bitcoin fiyatları 3 Temmuz'da 120 günlük aralığının altına düşerek 53,219 dolar seviyesine geriledi. Piyasa hem Alman hükümeti hem de Mt. Gox alacaklılarının satış yapacağı korkularına tepki gösterdi. Ancak, hafta sonu boyunca gelen veriler potansiyel bir yerel dip seviyesine ulaşıldığını ortaya koydu. Piyasa, Alman hükümeti tarafından borsalara aktarılan Bitcoin’lerin büyük nominal değerine rağmen 2023'ten beri alınıp satılan tüm Bitcoin’lere oranla nispeten küçük bir miktar olduğunu fark etmeye başladı.

İkinci olarak volatilite metrikleri, zımni volatilite ile tarihsel volatilite arasındaki farkın daraldığını gösteriyor. Bu, piyasanın gelecekte daha fazla istikrar beklediğini ve Bitcoin’in mevcut seviyelerde dalgalanabileceğini veya en azından daha az şiddetli düşüşler yaşayabileceği beklentisini açığa çıkarıyor. Üçüncü olarak, piyasa pozisyonlaması, piyasada artan kısa pozisyon likidasyonlarıyla birlikte rahatlama gösteriyor. Bu, özellikle 7 Temmuz’da piyasada yaşanan toparlanmayla birlikte, daha kısa zaman dilimlerinde daha fazla geciken kısa pozisyon yatırımcı olduğunu ve belki de halihazırda her iki yöne de net bir eğilim olmadığını ortaya koyuyor.

Bitcoin’in istikrar kazandığı düşüncesi pekişiyor

Uzun Vadeli Yatırımcılar (LTH) spot varlıklarında önemli karlar elde etmeye devam ederken, Kısa Vadeli Yatırımcıların (STH) satışlarının tükenmeye yakın olduğu gözüküyor. Kısa vadeli yatırımcıların Harcama Çıktısı Kar Oranı (SOPR) 0.97 seviyesinde, bu da bu grubun şu anda zararla satış yaptığına işaret etmekte. Geçmişte benzer bir durum yaşandığında, fiyatlar satış baskısının azalmasıyla toparlanmıştı.

Ayrıca BTC perpetual (perps) kontratlarındaki fonlama oranı, 1 Mayıs dip seviyesinden bu yana ilk kez eksilere düştü. Bu durum artan ayı piyasası hissiyatı olarak görülse de aynı zamanda Bitcoin’in istikrar kazandığını veya potansiyel bir dibe yaklaştığı düşüncesini de pekiştiriyor. Tarihsel olarak, negatif fonlama oranlarıyla düşük kısa vadeli SOPR değerlerinin denk geldiği dönemler, genellikle fiyat düzeltmelerinin dibe vardığının göstergesi oldu.