Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 08.05.2024 09:00 Güncelleme: 08.05.2024 13:24

BİST100 endeksi

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BİST100 endeksi

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününde öğleden sonra banka sektörü hisseleri öncülüğünde gelen alımlarla günü 10.300’ün aşılmasıyla yeni tarihi zirve rekorunu kırarak kapatmayı başardı. BIST 100 endeksine dahil hisseler arasında AKBNK, TCELL, YKBNK ve THYAO, EREGL hisseleri dün endeksi en çok yukarı taşıyan hisselerin başında yer alırken, TUPRS, EGEEN, VESTL, CWENE, AKSA hisseleri ise endeksi en çok aşağı çeken hisseler oldu.

Yurtiçi tarafta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, doğru politikalarla enflasyonu tek haneye düşürmekte kararlı olduklarını bildirdi. Enflasyon oranlarının genel olarak öngörülerle uyumlu olduğunu ancak gıda ve hizmetler gibi bazı alanlarda hâlâ yüksek seyrettiğinin farkında olduklarını söyledi.

Yurtdışı tarafta,  ABD’de geçtiğimiz hafta beklenenden daha düşük gelen aylık iş gücü verileri FED'i Kasım ayında faiz oranlarını indirmeye başlayabilir umuduyla küresel risk iştahı yüksek seyretmeye devam ediyor. Avrupa İstatistik Ofisi, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi'nin Mart ayına ilişkin perakende satış verilerini yayımladı. Verilere göre, AB'de perakende satışlar, Mart'ta bir önceki aya kıyasla % 1,2, yıllık bazda da %2 artış gösterdi. Euro Bölgesi'nde de perakende satışlar Mart'ta aylık bazda %0,8, geçen yılın aynı dönemine göre de %0,7 yükseldi. Almanya’da fabrika siparişleri Mart ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Bu durum, hâlihazırda genel ekonomideki iyileşmenin gerisinde kalan sektördeki kalıcı zayıflığa işaret ediyor. Talep önceki aya göre %0,4 düşerek ekonomistlerin %0,4'lük artış beklentisinin gerisinde kaldı. Orta Doğu’da ateşkes görüşmeleri izlenirken,  Altın ise İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a bir dizi saldırı düzenleyerek Hamas ile devam eden ateşkes görüşmelerini zora sokmasının ardından 2321$’da dengelendi.

Kaynak İnfo Yatırım