Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 18.07.2024 09:00 Güncelleme: 18.07.2024 13:49

BİST100 endeksi

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesi bekleniyor.
BİST100 endeksi

İnfo Yatırım'ın verilere göre, BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesi bekleniyor.

TCMB, KKM’den TL mevduata geçişin desteklenmesi ve KKM hesaplarının azaltılmasına yönelik adımlarına devam ediyor. KKM faizinde alt sınır, politika faizinin yüzde 80'inden yüzde 70'ine indirilirken, yeni ve yenilenen KKM hesaplarına ek getiri ödemesi yapılamayacak. Daha önce KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, yüzde 50 olan politika faizinin yüzde 80'i seviyesinde bulunan yüzde 40'a karşılık geliyordu. yüzde 40 seviyesi, yeni uygulama talimatıyla yüzde 35'e indirildi. Değişiklikler, 22 Temmuz 2024'ten itibaren geçerli olacak.

TCMB yönetimi, daha önce çeyreklik bazda düzenli yapılması kararlaştırılan istişare toplantıları çerçevesinde banka genel müdürleri ile bir araya geldi. Medyada yer alan habere göre toplantıda Döviz Dönüşümlü Mevduat’a uygulanan yüzde 40’lık faiz alt sınırının aşağı çekilmesi konusunda adım atılabileceği, ayrıca DDM’de vadeye dönük zorunlu karşılık uyarlaması konusunda da adım atılabileceği mesajları verildi. Karlılık çerçevesinde özellikle yabancı para kredi kartlarında uygulanan yüzde 1,8’lik sınırın kendilerini zorladığını belirten bankalar, bu rakamın kendi maliyetlerinin çok altında kaldığı görüşünü bildirdiği belirtiliyor.

Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri açıklandı. Euro Bölgesi'nde Haziran'da yıllık enflasyon beklentilere paralel yüzde 2,5 yükseldi. Hizmet enflasyonundaki artış dikkat çekerken, Haziran’da enflasyonun en yüksek gerçekleştiği ülkeler yüzde 5,4 ile Belçika, yüzde 5,3 ile Romanya oldu. Fed Başkanı Powell'ın, 15 Temmuz'da faiz indirimlerine başlamada geç kalmak istemediklerini belirtmesi ve geçen hafta gelen enflasyon verisi sonrasında ABD’de iki faiz indirimi konuşulmaya başlandı. Bu da dolar endeksinde güç kaybına sebep olurken, Euro / Dolar paritesi mart ayından bu yana ki en yüksek seviyesine çıktı.

BİST100 endeksi ise geçtiğimiz günü yatay tamamladı. Endeks, kısa vadede Mayıs ayında 11.000 seviyesini aşamamıştı. Gelen kar realizasyonları ile endeks 9.900 seviyesini görmüş ve tepki yükselişlerinin başlaması ile son bir haftada 11.000 üstü tutunma çabası ile endeksin 12.500 seviyesinin yolunu araladığı düşünülüyor. Moody’s beklentileri endekse kısa vadeli katalizör olabilir.