Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.07.2024 08:00 Güncelleme: 15.07.2024 10:28

Biden, ABD'yi ''aşırılık ve öfkeyi'' reddetmeye çağırdı

Washington, 15 Temmuz (Hibya) - ABD Devlet Başkanı Joe Biden Trump'a suikast girişiminin ardından, Oval Ofis'te yaptığı televizyon konuşmasında siyasi şiddeti şiddetle kınadı ve ülkenin birlik için çaba göstermesi gerektiğini söyleyerek ABD'yi "aşırılık ve öfkeyi" reddetmeye çağırdı.
Biden, ABD'yi ''aşırılık ve öfkeyi'' reddetmeye çağırdı

Joe Biden Pazar günü yaptığı konuşmada siyasi şiddeti şiddetle kınadı ve Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin yaralarını sarmaya çalışan ulusa "aşırılık ve öfkeyi" reddetme çağrısı yaptı.

Oval Ofis'ten yaptığı konuşmada Amerikalıların "ulusal birlik" için çaba göstermeleri gerektiğini söyleyen Biden, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesindeki son aylarda ABD'deki siyasi söylemin "çok hararetli" hale geldiği uyarısı yaptı.

Biden "Amerika'da bu tür şiddete ,herhangi bir şiddete yer yoktur. Asla. Nokta. İstisnası yok. Bu şiddetin normalleşmesine izin veremeyiz" dedi.

Biden'ın Amerikalılar'a "sakin olmaları" çağrısı, Trump'ın Cumhuriyetçi ulusal kongresindeki konuşmasını "tüm ülkeyi, hatta tüm dünyayı bir araya getirmek" için kullanacağını söylediği sırada geldi.

Biden, silahlı bir kişinin Cumartesi günü Butler, Pennsylvania 'daki Trump kampanya mitingine bakan bir çatıya nasıl çıkabildiği ve alanın dışındaki "yüksek bir konumdan" eski başkana birden fazla ateş açabildiğinin bağımsız bir şekilde incelenmesi talimatını verdi. FBI Pazar günü yaptığı açıklamada, halihazırda artmış olan internet üzerinden siyasi şiddet tehditlerinin saldırıdan bu yana yükseldiği uyarısı yaptı.

"Amerika'da bu yoldan gidemeyiz, gitmemeliyiz" diye ekleyen Biden, ABD Kongre Binası'na yapılan saldırı, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşine yapılan saldırı ve Michigan Valisi Gretchen Whitmer'a yönelik bir kaçırma planını da içeren yükselen siyasi şiddet dalgasını da anımsattı

Biden ayrıca karısını ve kızını korumak için kalkan olurken öldürülen 50 yaşındaki eski itfaiye şefi Corey Comperatore'u da övdü. Biden, Comperatore'nin bir "kahraman" olduğunu söyledi ve ailesine "en derin taziyelerini" iletti.

Müfettişler, Pennsylvania, Bethel Park'tan Thomas Matthew Crooks olarak tanımlanan 20 yaşındaki şüphelinin neden öldürüldüğünü araştırmaya devam ediyordu.

Saldırının üzerinden 24 saatten fazla bir süre geçmesine rağmen, Crooks'un babası tarafından yasal olarak satın alınan bir AR-15 ile mitingde nasıl ateş açtığına ilişkin soruşturma ise devam ediyor.