Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.07.2024 23:00 Güncelleme: 26.07.2024 13:15

Beyaz Saray: İsrail ve Hamas ateşkes anlaşmasına her zamankinden daha yakın

Washington, 26 Temmuz (Hibya) - Beyaz Saray yetkilileri, Benjamin Netanyahu'nun Perşembe günü Joe Biden ile Gazze'deki dokuz aylık çatışmanın sona erdirilmesini görüşmek üzere bir araya geldiği sırada İsrail ve Hamas'ın bir ateşkes anlaşmasına varmaya "daha önce hiç olmadığı kadar yakın" olduğunu söyledi.
Beyaz Saray: İsrail ve Hamas ateşkes anlaşmasına her zamankinden daha yakın

Beyaz Saray'daki görüşmeler, ABD'de eşi benzeri görülmemiş bir siyasi çalkantının ve Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından sonra hala esir tutulan onlarca rehinenin kurtarılması için İsrail başbakanı üzerindeki iç baskının ortasında gerçekleşti.

Netanyahu ayrıca Kasım ayındaki seçimlerde Demokratların adayı olarak Biden'ın yerini alması muhtemel olan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile de bir araya geldi.

Netanyahu'yu Oval Ofis'te karşılayan Biden “Konuşacak çok şeyimiz var” dedi. Netanyahu görüşmenin başında Biden'a “Gururlu bir Yahudi Siyonistten gururlu bir İrlandalı-Amerikalı Siyoniste, 50 yıllık kamu hizmeti ve İsrail devletine 50 yıllık desteğiniz için size teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, iki liderin görüşmesi sırasında düzenlediği basın toplantısında ateşkes anlaşmasındaki eksikliklerin giderilebileceğini söyledi. “Bu noktaya yakında gelmemiz gerekiyor” dedi. "Şu anda daha önce hiç olmadığımız kadar yakınız. Her iki taraf da taviz vermek zorunda."

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller ise şunları söyledi: “Sanırım bu toplantıda Amerikan tarafının vereceği mesaj, bu anlaşmayı bir an önce hayata geçirmemiz gerektiği yönünde olacaktır.”

Çatışmalarda 39 bin'den fazla Filistinli sivil öldürüldü ve uluslararası ceza mahkemesi Netanyahu hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan tutuklama emri çıkardı. ABD mahkemenin yargı yetkisini tanımıyor.