Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 01.08.2024 15:00 Güncelleme: 01.08.2024 15:50

Bergama Antik Kenti dijital ortamda yeniden inşa edildi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Kaan Gökdere ve Mert Mengilli, Prof. Dr. Ahmet Denker'in danışmanlığında Bergama Antik Kenti'ni dijital ortamda yeniden inşa etti.
Bergama Antik Kenti dijital ortamda yeniden inşa edildi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Kaan Gökdere ve Mert Mengilli Prof. Dr. Ahmet Denker danışmanlığında tasarladıkları proje ile Bergama Antik Kenti’ni dijital ortamda 3 boyutlu olarak yeniden inşa etti. Prof. Dr. Ahmet Denker ve öğrencileri bu projeyle Bergama’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin modern teknoloji kullanılarak tekrar hayata döndürülmesini sağladı. 

Proje kapsamında Bergama’nın tarihi dokusu ve mimari yapısı en ince ayrıntısına kadar araştırılarak elde edilen verilerle dijital bir model oluşturuldu. Antik kentleri ilk inşa edildikleri günkü gibi tasavvur etmeyi, Helenistik çağdaki ihtişamını dijital ortamda titizlikle yeniden canlandırmayı amaçladıklarını belirten Denker, projeyle ilgili şunları söyledi:  

“Bu projedeki ana amaç, mevcut tarihsel verilerden yola çıkarak antik kentleri orijinal halleriyle dijital olarak yeniden yaratmaktı. Öğrencilerimiz Kaan ve Mert, arkeolojik ve tarihsel verilerden yola çıkarak Bergama antik kentinin detaylı 3D modellerini oluşturdu. Bu yöntem, tarihsel bilgilerin görsel olarak daha anlaşılır hale gelmesini ve geleceğe aktarılmasını sağlıyor. Kentin mimari yapısını ve günlük yaşamını daha iyi anlamamıza imkân veren bu modeller, dijital rekonstrüksiyon, arkeologlar ve tarihçiler için önemli bir kaynak olmanın yanı sıra, turizm sektörü için de yeni fırsatlar sunuyor.”

İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak antik kentlerin dijital rekonstrüksiyonu projeleriyle kültürel mirasın korunmasına ve tanıtılmasına katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Ahmet Denker, sözlerine şunları da ekledi: “Tarih ve teknolojiyi bir araya getiren bu projeler, geçmişin izlerini modern dünyaya taşımakta önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, üniversitemiz bu tür projelerle öğrencilerin hem teknik hem de akademik becerilerini geliştirmelerini destekliyor.”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hakkında: 

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında “Okul için değil, yaşam için öğrenmeli” mottosuyla Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla kurulmuştur. Bugün 20.000'in üzerinde öğrencisi ve 60.000’i aşkın mezunu bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk, İletişim, İşletme, Mimarlık, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Uygulamalı Bilimler, Sağlık Bilimleri ile Sosyal ve Beşerî Bilimler fakültelerinin yanı sıra meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 150’yi aşkın önlisans, lisans ve lisansüstü program sunmaktadır. Üniversitenin İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere ve Kuştepe olmak üzere üç kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.