Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 11:00 Güncelleme: 11.08.2024 16:04

Belgrad'daki protestocular uluslararası otoyolu trafiğe kapattı

Belgrad'da lityum madenciliğine karşı düzenlenen protestolara katılanlar köprüye çıkarak uluslararası Budapeşte-Selanik otoyolunu kapattı. Otoyolda trafik her iki yönde de durduruldu.
Belgrad'daki protestocular uluslararası otoyolu trafiğe kapattı

Terazije Meydanı'nda ülkenin batısında bir lityum yatağının geliştirilmesine karşı düzenlenen mitinge bir kaç bin kişi katıldı.

Protestolar "Maden olmayacak" sloganı altında düzenleniyor, organizatörler kendilerini Sırbistan'ın çevre hareketleri olarak adlandırıyor. Ülkenin farklı şehirlerindeki benzer eylemler Batı yanlısı muhalefet ve medya tarafından desteklendi.

İçişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada dört kişinin mitingde ayaklanma hazırlığında oldukları şüphesiyle gözaltına alındığını bildirdi. Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Ivica Dacic, vatandaşları mitingde düzeni sağlamaya çağırdıve polisin yasaların ihlal edilmesini engelleyeceği uyarısında bulundu.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Rusya'dan ülkede bir darbe hazırlığı yapıldığına dair resmi bilgi aldığını söyledi. Komplocuların amaçlarına ulaşamayacaklarını ve vatandaşların endişelenecek bir şeyleri olmadığını vurguladı.

Jadarit minerali (hidroksilli lityum sodyum borosilikat) yatakları 2004 yılında Sırbistan'ın batısındaki Loznica kasabası yakınlarındaki Jadar Nehri bölgesinde keşfedildi.

Uzmanlara göre bu yatak, dünyanın keşfedilen lityum rezervlerinin yüzde onuna kadarını içerebilir. Jeologları yatağı keşfeden en büyük ulusötesi madencilik ve metalürji şirketlerinden biri olan Rio Tinto, mineralin çıkarılması ve lityum üretimi için 2,4 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.