Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.07.2024 13:00 Güncelleme: 11.07.2024 13:10

Bedelli askerlik ücreti belli oldu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bedelli askerlik tutarının 217 bin 871,04 TL olarak güncellendiğini duyurdu.
Bedelli askerlik ücreti belli oldu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında 11 Temmuz “Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü” nedeniyle soykırım şehitlerini andı.

Yaklaşan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde hayatını kaybeden vatandaşlara da rahmet dileyen Aktürk, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, alışılmadık ve öngörülemez düzeyde sürekli ve kapsamlı olarak gerçekleştirdiği kararlı operasyonlarla son bir haftada 28, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar ise 632’si Irak’ın, 723’ü Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere 1.355 terörist etkisiz hale getirilmiştir" dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, hudutlarda son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 338 şahsın yakalandığını ve yakalanan şahıslardan 3’ünün terör örgütü mensubu olduğunu duyurdu.

929 şahsın ise hududu geçemeden engellendiğini bildiren Aktürk, şunları söyledi:

"Böylelikle, 01 Ocak’tan itibaren hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 6 bin 367, hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 64 bin 362 olmuştur. Ayrıca, son bir hafta içerisinde yapılan operasyonlarda 38 kilogramdan fazla uyuşturucu madde (Metamfetamin) ele geçirilmiştir."

Tuğamiral Aktürk, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yıl dönümü kapsamında planlanan faaliyetleri şöyle açıkladı:

"Resmi törenler, anma yürüyüşleri ve şehitlik ziyaretleri, TCG Anadolu’nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti liman ziyareti ve 50 gemi ile denizde geçit töreni, Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösterisi ve muharip uçak geçişi, 50 pare top atışı, Bando ve mehteran birliği ile ünlü sanatçıların katılımıyla konserler, Mutlu Barış Harekatı Semineri, konferansı, sempozyumu, Makale yarışması, spor müsabakaları, ağaç dikimi, belgesel ve film gösterimleri ve kardeş ülke etkinlikleri başta olmak üzere birçok anlamlı ve özel faaliyetin icra edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, 50’nci yıla özel anı pulu ve madeni para basımı yapılacaktır."

Milli Savunma Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ve Lefkoşa Büyükelçiliğinin iş birliği ile 20 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi’nde 50’nci Yıl Sergisi açılacağını ve 19 Temmuz’da Girne Yavuz Çıkarma Plajı’nda “Şafak Nöbeti” etkinliği düzenleneceğini belirten Aktürk, İsrail - Filistin olayları hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Saldırılarını bitirme, ateşkes görüşmelerine ve bu yönde alınan kararlara uyma niyetinde olmadığını gösteren İsrail karşısında, uluslararası toplumun kararlı ve ilkeli bir tutum sergilemesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz."

Tuğamiral Aktürk, 01-12 Temmuz tarihleri arasında Ankara’da Türkiye-Özbekistan Özel Kuvvetler ile 04-14 Temmuz tarihleri arasında ise Batı Karadeniz’de Breeze tatbikatlarının devam ettiğini duyurdu. Aktürk, "İtalya Deniz Kuvvetlerine ait FRANCESCO MIMBELLI gemisi tarafından 11-15 Temmuz tarihleri arasında Antalya’ya liman ziyareti gerçekleştirilmektedir. Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait ORIKU gemisi tarafından 12-17 Temmuz tarihleri arasında, Almanya Deniz Kuvvetlerine ait PEGNITZ gemisi tarafından ise 16-19 Temmuz tarihleri arasında İzmir’e liman ziyaretleri icra edilecektir" dedi.

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 kapsamında TCG Gaziantep fırkateyni tarafından; Kanada ve Bulgaristan’a ait gemilerle, 03 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de Çok Yüksek Hazırlıklı Deniz Görev Kuvveti görevine katılım sağlandığını vurgulayan Tuğamiral Zeki Aktürk, TCG KINALIADA korvetinin ise Sri Lanka’ya liman ziyareti gerçekleştirmesinin ardından 18-21 Temmuz tarihleri arasında Umman’ın Maskat limanını ziyaret edeceğini söyledi.

Aktürk, Türkiye Açıkdeniz Yarış Spor Kulübü (TAYK)-AKPA 53'üncü Deniz Kuvvetleri Kupası Uluslararası Yat Yarışı'nın 13 Temmuz’da İstanbul’un Emirgan ilçesinde başlayacağının ve 18 Temmuz'da Muğla'nın Göcek ilçesinde son bulacağının altını çizerek, şu açıklamayı yaptı:

"08-12 Temmuz tarihleri arasında Açık Semalar Anlaşması kapsamında, nakliye uçağımız tarafından Gürcistan hava sahasında Gözlem Uçuşu gerçekleştirilmektedir. Bugün, NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği görevi kapsamında Romanya hava sahasında Birleşik Krallığa ait uçaklarla icra edilen ikili eğitim görevine 4 adet F-16 uçağı ile tanker uçağımız katılım sağlamaktadır. Söz konusu görevde Finlandiya ve İspanya’ya ait uçaklar da yer almaktadır."

Bugüne kadar 8 ayrı yerde meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesine 21 helikopter ile 671 sorti yapılarak destek sağlandığını bildiren Tuğamiral Zeki Aktürk, savunma sanayii ürünleri ile bedelli askerlik konusunda şunları söyledi:

"Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca, muhtelif miktarda “DROPS Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Aracı”nın muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığınca “Mali ve Sosyal Haklar” genelgesi yayımlanmış ve buna göre bedelli askerlik tutarı 2024 yılının ikinci altı ayı için 217 bin 871,04 (iki yüz on yedi bin sekiz yüz yetmiş bir lira dört kuruş) olmuştur. 08 Temmuz 2024 tarihinden itibaren bedelli askerlik müracaat işlemleri başlamıştır."

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık kaynakları, Pençe Kilit Harekatında gelinen son duruma ilişkin sorulara şu yanıtı verdi:

"Pençe Kilit Harekatımız Alışılmadık, Öngörülemez, Süratli ve Sürekli olarak planlandığı şekilde ve başarıyla devam etmektedir. Kilit kapanmaktadır. Kendisini bekleyen sona yaklaştığını anlayan Terör Örgütü dezenformasyona başladı. Ormanları yakan, bölgedeki halkı kalkan olarak kullanan, yerleşim yerlerini el yapımı patlayıcılarla tuzaklayan eli kanlı teröristler bu eylemlerini sanki Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yapıyormuş gibi algı yaratmak maksadıyla kara propagandaya başvurmakta ve uluslararası kamuoyunu yanıltmaya çalışmaktadır. Bunlar beyhude çabalardır. Terör örgütü kendini bekleyen sondan kaçamayacaktır."