Güncel - Yaşam Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.08.2024 16:00 Güncelleme: 14.08.2024 16:32

Başkan Tugay: Urla'yı geliştirmek demek Urla'yı korumak demektir

İzmir Büyükşehir Belediyesi Dr. Cemil Tugay, Urla'nın 2 bin 600 yıllık Geleneksel Bağbozumu Şenliği'nin açılışını yaptı.
Başkan Tugay: Urla'yı geliştirmek demek Urla'yı korumak demektir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet, Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, siyasi parti temsilcileri, oda ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, çiftçiler ve vatandaşlar Urla’da Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri'ne katıldı.

Şenlik, Urla Belediyesi önünde düzenlenen kortejle başladı. 2 bin 600 yıllık geleneği temsilen rahvan atların geçişiyle başlayan kortej; üzüm, incir, kavun, karpuz üreticileri traktörleriyle devam etti. Genç çiftçilerin ağırlıkta olduğu korteji Başkan Tugay ve protokol selamladı. Kortejin ardından Urla Cumhuriyet Meydanı’ndaki açılış törenine geçildi. Açılış töreni öncesi Urla Halk Oyunları ekibi, zeybek gösterisi sergiledi.

Türkiye’deki bağların 3’te 1’inin Ege Bölgesi’nde olduğunu belirten Tugay, şunları söyledi:

"Dünyanın en güzel üzümlerinin, incirlerinin, zeytinlerinin yetiştiği topraklardayız. Böylesine değerli bir mirası devralmışken yanlış tarım politikalarıyla verimliliği kaybediyoruz. Plansız üretimle çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alamadığı hasatlarla karşılaşıyoruz. İklim krizinin sebep olduğu kuraklığı yaşıyoruz. Bu sorunlara karşı her bir vatandaşımız bilinç sahibi olmalı ve üzerine düşeni yapmalı. Önümüzdeki yıllar, bu sorunlarla ilgili etkili mücadele yaptığımız yıllar olacak. Urla, binlerce yıllık tarım geleneğiyle marka olmuş bir yer. Ama şunu unutmamamız gerekiyor; Urla’yı geliştirmek demek Urla’yı korumak demektir."

Açılış töreninin ardından Başkan Tugay ve protokol, Urla Bağbozumu Şenlikleri kapsamında düzenlenen ve sebze, meyve, çiçek ve hayvancılık kategorisinde 85 çiftçinin yarıştığı yarışmada dereceye girenlere ödüllerini takdim etti. Ödül töreninin ardından Geleneksel Üzüm Sıkımı etkinliği düzenlendi. Şenlik, çok sayıda etkinlik, söyleşi ve konserlerle devam edecek.