Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 01.08.2024 17:00 Güncelleme: 01.08.2024 17:33

Başkan Mısırlıoğlu: Gelin çiftçinin halini burada görün, Ankara'dan ahkam kesmeyin

Afyonkarahisar, 1 Ağustos (Hibya) - İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz kasabasında salatalık üreticileri ile bir araya gelerek, yaşadıkları sorunları dinledi.
Başkan Mısırlıoğlu: Gelin çiftçinin halini burada görün, Ankara'dan ahkam kesmeyin

İYİ Parti İl Başkanı Mısırlıoğlu, Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz kasabasında salatalık üreticileri ile bir araya gelerek, yaşadıkları sorunları dinledi.

Başkan Mısırlıoğlu, yaptığı açıklamada “Bugün buraya salatalık üretici kardeşlerimin sorunlarını dinlemek ve onların sesi olmak için geldim. Bildiğiniz gibi kornişon salatalık üreticilerimizin ürün toplama ve satma konusunda ciddi sıkıntıları var.” diye konuştu.

“Harun Çöyğün’ün salatalık yetiştirdiği tarla 48 bin metrekarelik bir alana sahip. Maalesef bu tarlada ve bunun gibi pek çok tarlada on gündür salatalıklar toplanmıyor.” diyen Başkan Mısırlıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

''Bir numara olan salatalığın iki numara olan elekten geçmesi, iki numara olan salatalığın üç numara olan elekten geçmesi, dört numara eleğe giden salatalığın alınmaması nedeniyle çiftçilerimiz tarlatan topladığı salatalığı toplayan işçinin yevmiyesini karşılayamıyorlar.” 

Başkan Mısırlıoğlu, üreticilerin salatalığı toplayan işçinin yevmiyesini peşin olarak ödediğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Fabrikalar adına salatalığı toplayan aracı kurumlar üretici kardeşimize alacağı parayı 2025 yılının 7. ayında ödeyeceğini ifade ediyor. Çiftçi akaryakıtı cebinden peşin ödüyor, sulama ile ilgili enerji parasını peşin ödüyor, işçi parasını peşin ödüyor. Çiftçilerimizin doğdukları toprakta helal kazançları ile doymasını sağlayacak alt yapıyı birlikte sağlayalım. Gelin çiftçinin halini burada görün, Ankara’dan ahkam kesmeyin.”

Kocaöz Sulama Kooperatif Başkanı Harun Çöyğün’de yaptığı açıklamada, “Bende salatalık üreticisiyim 60 dönüm ekili alanım var. Ben de 10 gündür salatalık toplamıyorum. İşçi parasını, elektrik, gübre, ilaç parasını, suyu karşılayamıyoruz. Tarlalarımızı kaderine bıraktık. Salatalığı toplasak eleğe götürsek zaten elekte oynanıyor. Para istiyoruz, işçiye ödeyeceğiz, para yok diyorlar. Bu işi götürmeye dermanımız kalmadı. Salatalıklarımız adeta çöp oldu.” şeklinde konuştu.