Konya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.01.2024 19:00 Güncelleme: 19.01.2024 19:02

Başkan Altay: "Konya'nın tarihine yakışır bir imzayı Meram Belediyemizle atıyoruz"

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen Büyük Larende Dönüşümü Projesi kapsamında "Larende Dükkanları Kura Çekiliş" programı gerçekleştirildi.
Başkan Altay: "Konya'nın tarihine yakışır bir imzayı Meram Belediyemizle atıyoruz"

Tantavi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın açılışında konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Bugün kuraları çekilecek dükkanlar da bunlardan birisi. Ancak ben çekilecek kuraların da yeni yapılacak iş yerlerinin de Konya’ya yeni bir yatırım kazandırmaktan daha derin anlamlar taşıdığına inanıyorum. Hem Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hem de Darü’l-Mülk Projesi’nin bir parçası olan bu yatırım esas itibariyle öncelikle belediyelerimiz olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların, tüm hemşehrilerimizle birlikte ortaya koyduğu müthiş birlik ve beraberliğin kanıtıdır” diye konuştu.

“Konya'nın kadim tarihine yakışır bir imzayı Larende Caddesi'nde Meram Belediyemizle atıyoruz”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın 200 yıl Selçuklu'ya başkentlik yapmış kadim bir şehir olduğunu ifade ederek, Selçuklu Darü’l-Mülkü olan bir şehirde yaşadıklarını söyleyerek konuşmasına başladı.
Konya’da onlarca mimari eserin Anadolu'nun tapuları olarak, Anadolu'nun mühürleri olarak kendilerine bugüne kadar eşlik ettiğini belirten Başkan Altay şöyle devam etti: 

“Bununla birlikte maalesef koruyamadığımız bazı tarihi eserlerimiz de var. Larende dönüşümünü bunun için çok önemsiyorum. İnşallah dükkanlar taşındıktan sonra Kale surlarının ortaya çıkarılması ve Konya'nın kadim tarihine yakışır bir imzayı Larende Caddesi'nde Meram Belediyemizle birlikte atmayı planlıyoruz. Bu projemizin adı Darü’l-Mülk ihya projesi. Çünkü Selçuklular başkentlerini Darü’l-Mülk diye ifade ediyorlar. Biz de Darü’l-Mülk’ü yeninden canlandırmak için Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı ile başladık. Elhamdülillah orası gelenlerin gıpta ile baktığı çok önemli bir merkeze dönüştü. Sonrasında Alaaddin Caddesi'ndeki cephe sağlıklaştırma çalışmaları, Taş Bina Kültür Sanat, Depo No-4. 20 ayrı noktadaki dört işimizi tamamlamış olduk. Meydan evlerinde çalışmalarımız devam ediyor. Larende de dükkanları teslim ediyoruz. Şükran’da Meram Belediyemiz işlemlerine devam ediyor.”

İşlerin tamamlanmasıyla hem Konya'ya gelen ziyaretçilerin tarihi dokuyu görebildikleri, içinde ticaretin canlı olduğu hem de Konyalıların bu şehirde yaşadıklarını daha iyi anladıkları bir mekana kavuşacağını kaydeden Başkan Altay, “Bu işlerde bizim için en önemlilerinden birisi de Larende Caddesi Kentsel Dönüşümüydü. Esnafımızla yüzde yüze yakın bir mutabakatla süreci elhamdülillah bugün tamamlamak üzereyiz. Dükkanlar tamamlanmak üzere. Ay sonu itibariyle sizlere yer tesliminde bulunacağız. İçindeki eksiklikleri tamamlayarak Şubat sonu itibariyle oradaki faaliyetlerinize başlamanızı istiyoruz. Sonrasında kamulaştırma yaptığımız alanlarda yıkımı gerçekleştirerek hem Larende’deki büyük dönüşümü tamamlamayı hem de sur duvarları ile ilgili hayalimizdeki, zihnimizdeki Konya'ya kazandırmaya çalıştığımız değeri ortaya çıkarmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.