Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.08.2024 14:00 Güncelleme: 05.08.2024 14:03

Bangladeş Başbakanı'nın istifa etti ve ülkeyi terk etti

- Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina'nın istifa ettiği ve ülkeyi terk ettiği bildirildi.
Bangladeş Başbakanı'nın istifa etti ve ülkeyi terk etti

Bangladeş başbakanı Sheikh Hasina'nın istifa ederek ülkeyi terk ettiğini doğrulayan ordu komutanı, ülkenin 50 yıldan uzun bir süre önce Güney Asya ulusunun doğuşundan bu yana yaşanan en kötü şiddet olaylarının ortasında olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanı General Waker-Uz-Zaman gazetecilere verdiği brifingde "ülkemiz için kritik bir dönemde" kontrolü devraldığını ve geçici bir hükümet kuracağını açıkladı.

Waker-Uz-Zaman "Şu anda sorumluluğu üstleniyorum ve cumhurbaşkanına gidip bu süre zarfında ülkeyi yönetmek üzere geçici bir hükümet kurulmasını isteyeceğiz." dedi.

Hasina'nın askeri helikopterle başbakanlık konutundan havalandığı haberlerinin ulaşmaya başlamasıyla birlikte başkent Dakka'da protestoların bir başka günü için sokaklara dökülen kalabalıklar arasında kutlamalar patlak verdi.

Başbakanın istifa ederek ülkeyi terketmesi Pazartesi günü yapılması planlanan kitlesel protesto öncesinde internetin saatlerce kesildiği ve bölge sakinlerinin en varlıklı bölgelerde bile baskınlar ve silah sesleri duyulduğunu söylediği gergin bir gecenin ardından geldi.

Öğrenci protestoları olarak başlayan gösteriler, 1971 bağımsızlık savaşında yer alan özgürlük savaşçılarının torunlarına orantısız bir şekilde iş ayrıldığını söyledikleri devlet işlerine yönelik kota sistemi ile ilgiliydi.

Ancak hükümetin bu protestoları sert bir şekilde bastırması yüzlerce kişinin ölümüne yol açtı ve bu durum Yüksek Mahkeme'nin kota yasasını iptal etmesine rağmen devam etti.