Vakıf Katılım web
Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.07.2024 09:00 Güncelleme: 19.07.2024 11:28

Bakan Yumaklı: Dün toplam 48 yangına OGM tarafından müdahale edildi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün ülke genelinde 34'ü orman, 14'ü kırsal alan olmak üzere toplam 48 yangına Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından müdahale edildiğini açıkladı.
Bakan Yumaklı: Dün toplam 48 yangına OGM tarafından müdahale edildi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, dün ülke genelinde 34’ü orman, 14’ü kırsal alan olmak üzere toplam 48 yangına Orman Genel Müdürlüğü tarafından müdahale edildiğini belirterek, “Gün içinde büyüme potansiyeli olan 9 yangına havadan ve karadan yoğun şekilde müdahale edilmiştir.” dedi.

Bu yangınlardan Manisa-Turgutlu, Bursa-Orhaneli, Edirne-Keşan, Kütahya-Gediz’de çıkan yangınlar ile önceki gün başlayan İzmir-Bergama yangınının kontrol altına aldığını aktaran Bakan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

“Balıkesir-Altıeylül, Uşak-Sivaslı ve İzmir-Foça’daki yangınların ise enerjisi düşürülmüş olup, kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Diğer yandan; dün Saat 13:25’de, İzmir’in Buca İlçesine bağlı Zafer Mahallesi Mevkiinde nedeni henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıkmış, yangına 10 dakika içinde saat 13:35’de Orman Genel Müdürlüğümüz ekipleri tarafından ilk müdahalede bulunulmuştur. “

Bakan Yumaklı, yangın haberinin alınması ile birlikte yangın mahalline hızla 7 adet söndürme uçağı, 19 adet söndürme helikopteri, 50 adet arazöz, 6 adet iş makinası ve 359 personel sevk edildiğini bildirerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Yangının meydana geldiği an itibariyle; hava sıcaklığı 38 derece, rüzgar hızı saatte 53 km, nem ise yüzde 25 olarak ölçülmüştür. Yangın; sıcak hava, düşük nem ve şiddetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede etrafa yayılmış ve Gaziemir ilçesine bağlı Sarnıç, Fatih ve Hürriyet Mahallelerini tehdit eder hale gelmiştir. İzmir Valiliğimiz koordinasyonunda, Orman Genel Müdürlüğümüz, AFAD ve diğer kamu kurumlarımızla birlikte, herhangi can ve mal kaybı yaşanmaması adına, yangının tehdit ettiği yerleşim birimlerinde her türlü tedbir alınmıştır.”

Başlangıcından itibaren aralıksız bir şekilde devam eden yangını kontrol altına alma çalışmalarına, havanın kararması ile birlikte gece görüşlü helikopterler de dahil olmak üzere havadan ve karadan devam edildiğine dikkati çeken Bakan Yumaklı, “İlgili tüm kurum ve kuruluşlar, yangın gönüllüleri, STK’lar ve vatandaşlarımızın işbirliği ve destekleriyle enerjisi düşürülen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir.” dedi.