Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.07.2024 19:00 Güncelleme: 15.07.2024 10:36

Bakan Fidan: İsrail'in savaşı bölgeye yayma çabalarına şiddetle karşıyız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Fidan:  İsrail'in savaşı bölgeye yayma çabalarına şiddetle karşıyız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında bulundu.

Bakan Fidan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"İsrail güçlerinin Gazze'yi tamamen terk etmelerini ve Gazze'nin tekrardan inşa edilme sürecinin başlamasını istiyoruz. Adil ve kalıcı barışın sağlanması için 1967 sınırları temelinde başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin devletinin hemen hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Gazze temas üyesi iki ülke olarak İsrail’in barış vizyonunu fütursuzca reddetmesine ve savaşı bölgeye yayma çabalarına şiddetle karşıyız.  

Gazze dramını bir an önce durdurmak önemli, kurumlarımız gece gündüz için bu ateşkesin sağlanması için çalışıyorlar. İsrail’in hazırlanan ateşkes vizyonunu bir türlü kabul etmemesi bir çıkmaz oluşturdu. Burdan kamuoyuna sesleniyorum; İsrail’e baskı yapılması gerekiyor.

Ortaya konulan ateşkes anlaşması Hamas tarafından zor olsada kabul edilmişken İsrail’in de kabul etmesi ve akan kanı durdurmasını öneriyoruz. Bu yolda giderseniz daha fazla ölüm ve istikrarsızlık oluşur bunu da görmek istemiyoruz.

Türkiye, ortadoğuda bir barış arayışında. Suriye bu konuda kanayan yaramız. Orada barışın sağlanması için biz hep diyalog kapısını açık tuttuk.

Suriye'de 2017 yılında başlayan diyalog kanalının neticeye ulaşması gerekiyordu. Rusya ve İran'ın aracılık yaptığı çeşitli görüşmeler gerçekleşmişti.

Fakat son bir yılda görüşmelerde çok hareketlilik yok. Zamanın ruhu bizi barışı aramaya zorluyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, barış çağrısında bulundu isteğimiz bu çağrının dikkate alınmasıdır. Türkiye olarak bizim önceliklerimiz net. Suriye muhalefetinin ise vermiş oldukları karar kendi özgür kararlarıdır. Biz ancak yapıcı rol oynayabiliriz.

Mülteci konusunda da hükümet politikamız değişmemiştir, gönüllü olmadığı sürece biz kimseyi zorla gönedercek değiliz."

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

"Bakan Fidan ile görüşmelerimizde bölgesel ve uluslararası konuları ele aldık. Biz istiyoruz ki bütün fırsatları değerlendirelim özellikle güçlü bir ekonomi için yol kat edelim istiyoruz.

Bugün bir protokol imzaladık. Bu protokolle birlikte koordinasyon konseyinin toplantılarını aktifleşiyoruz. Bütün çalışmaları koordinayson konseyi toplantılarında ele alacaktır biz de bu yolları izleyeceğiz. 

Bizim de Türkiye ile Gazze konusunda görüşlerimiz örtüşüyor. Ateşkesin oluşması ve yardımların Gazze halkına bir an önce ulaşması gerekmektedir. İsrail bu yardımların girişini sürekli engelliyor.

Bu süreçte Avrupa ve Latin ülkeleri Filistin'i tanıma konusunda girişim yapıyorlar, bu çok önemli. Bu tanımaların artması için gayret sarf ediyoruz. Türkiye, Suudi Arabistan’da etkili bir ülke olduğu için bu koordinasyonlara devam edeceğiz."