Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 18.04.2024 14:00 Güncelleme: 18.04.2024 14:29

Bakan Bayraktar: Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Kömür Üreticileri Derneği'nin (KÖMÜRDER) Ankara'da bir otelde düzenlediği Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Vizyon Organizasyonu programına katıldı.
Bakan Bayraktar: Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Bayraktar, programda yaptığı konuşmada ithal edilen enerjinin ciddi bir cari açık problemini ortaya koyduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ülkemizi enerjide ve madende mutlaka bağımsız kılmamız gerekiyor. 2017 yılında hayata geçirdiğimiz Milli Enerji ve Maden Politikamızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Yerli kömürden altına, nadir toprak elementlerinden bor madenine kadar her alanda yatırımı, üretimi, istihdam ve ihracatı sürekli artırmayı hedefliyoruz. Bu sayede Türkiye, çok daha güçlü, daha müreffeh ve çok daha büyük bir ülke haline gelecek.”

Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 36’sını, birincil enerji arzının ise yüzde 26’sını kömürden sağladığını söyleyen Bayraktar, 2022 yılında 39 milyon ton, 2023’te ise 41 milyon ton kömür ithalatı yapıldığını belirtti.

Bayraktar, 2022 yılında 6,5 milyar dolarlık maden ihracatıyla cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını hatırlatarak “Geçtiğimiz yıl bir miktar düşüş olsa da bu yıl maden ihracatımız yeniden artış trendine girdi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 civarında bir büyüme sağladık. Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek.” diye konuştu.

13 Şubat’ta Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin konuşan Bayraktar, “İlk dakikadan itibaren devletimiz bütün imkanlarıyla oradaydı, hala da orada. Bizler de aralıksız 20 günümüzü orada geçirdik. Bayram öncesi bir kardeşimizin cansız bedenine ulaştık. Toprak altında kalan 8 kardeşimizi aramak için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra bu yaşanan üzücü olayda ihmali, kusuru olan varsa bunun da hesabını devlet olarak soracağız.” dedi.