Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.08.2024 10:00 Güncelleme: 11.08.2024 10:39

Avukatı: Carles Puigdemont artık İspanya'da değil ve teslim olmayacak

Kaçak Katalan ayrılıkçı, polisin kendisini tutuklamayı başaramadığı Barselona ziyaretinin ardından Belçika'ya döndü.
Avukatı: Carles Puigdemont artık İspanya'da değil ve teslim olmayacak

Avukatı Gonzalo Boye, kaçak eski Katalan başkanın Perşembe günü Barselona'ya yaptığı dramatik uçak ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Carles Puigdemont'un artık İspanya'da olmadığını ve asla teslim olmayacağını söyledi.

Katalan şarkıcı ve ateşli bir milliyetçi olan Lluís Llach, Puigdemont'un "güvende, sağlam ve her şeyden önce özgür" olduğunu söylerken, Puigdemont'un Katalonya için Birlikte partisinin genel sekreteri Jordi Turull, Puigdemont'un Belçika'nın Waterloo kentindeki evine döndüğünü ve Perşembe günü kamuoyunun karşısına çıkmadan önce Salı akşamı Barselona 'ya geldiğini söyledi.

Turull, Puigdemont'un parlamento binasına girdikten sonra polise teslim olmayı planladığını ancak polisin "giderek agresifleşen" varlığı nedeniyle vazgeçtiğini iddia etti. Turull'a göre sonunda Puigdemont, Katalan polisini kendisini tutuklarken fotoğraflanmanın utancından kurtarmak için teslim olmamaya karar verdi.

Puigdemont, İspanya'nın yarı özerk bölgesinin başkanıyken 2017 yılında Katalonya 'da yasadışı bir bağımsızlık referandumunun planlayıcısı olduğu gerekçesiyle tutuklanmamak için İspanya'dan kaçtıktan sonra Belçika'da kendi isteğiyle sürgünde yaşıyor.

Hükümetinin dokuz üyesi bağımsızlık girişimindeki rolleri nedeniyle 13 yıla varan hapis cezaları aldı. Hepsi üç yıl sonra 2021'de affedildi.