Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.06.2024 11:00 Güncelleme: 21.06.2024 11:19

Avrupa hisse senetlerinin temkinli bir yükselişle açılması bekleniyor

Avrupa hisse senetleri Cuma günü temkinli bir yükselişle açılmaya doğru ilerlerken, yatırımcıların, tüccarların ve finansal analistlerin tetikte olmaları büyük önem taşıyor.
Avrupa hisse senetlerinin temkinli bir yükselişle açılması bekleniyor

Piyasa bir akış halinde ve piyasayı önemli ölçüde etkileyebilecek merkez bankası kararlarını ve veri açıklamalarını izlemek her profesyonelin sorumluluğunda.

Pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi, Mayıs başından bu yana en iyi performansı göstererek haftalık bazda yüzde 1,5'in üzerinde bir kazanç elde etme yolunda ilerliyor.

Hisse senedi piyasaları, popülist, aşırı sağcı partilerin Avrupa Birliği Parlamentosu seçimlerinde güçlü kazanımlar elde etmesinin ardından geçen haftaki olumsuzlukların çoğundan kurtuldu. Fransa'nın CAC 40 endeksi bile ülkedeki şok seçim açıklamasının ardından haftalık kazancına doğru ilerliyor. Ancak yatırımcılar Euro bölgesinin en büyük ikinci ekonomisinde olası bir aşırı sağcı zafere hazırlanırken Euro da geri adım atmaya devam ediyor.

Opsiyonlardaki dalgalanma, yatırımcıların Fransa'dan kaynaklanan büyük kur hareketleri riskini, Birleşik Krallık'ta yaklaşan seçimler nedeniyle İngiliz Sterlini için gördüklerinden daha fazla gördüklerini gösteriyor.

Bu hafta dikkatler, İsviçre Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 0,25 ila 1,25 oranında düşüreceğini açıklamasıyla merkez bankası faaliyetlerine çevrildi. SNB, Mart ayında bu döngüde faiz oranlarını düşüren ilk büyük merkez bankası oldu.

İngiltere Merkez Bankası ise faiz oranlarını değiştirmeyerek 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25'te tuttu.

İngiltere perakende satış hacminin Mayıs ayında yüzde 2,9 artarak yüzde 1,5'lik artış beklentilerinin oldukça üzerinde olduğunu ve alışveriş yapanların yağışlı hava nedeniyle caydırıldığı sıkıntılı Nisan performansından toparlandığını gösterdi.

Cuma günü açıklanacak diğer veriler arasında Fransa'da iş dünyası güveni, Almanya ve İngiltere'de imalat ve hizmet sektörlerinde öncü satın alma yöneticileri endeksi rakamları yer alıyor. Asya-Pasifik piyasaları, Japonya'nın Mayıs ayı çekirdek enflasyon verilerinin beklenenden biraz daha soğuk gelmesinin ardından Cuma günü düşüş yaşadı.