Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.07.2024 17:00 Güncelleme: 13.07.2024 15:14

Avrupa hisse senetleri son bir aylık dönemin en yüksek düzeylerine ulaştı

İstanbul, 12 Temmuz (Hibya) - Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların yeni ABD enflasyon verilerini değerlendirmesiyle Cuma günü canlı seyrederken, bölgesel Stoxx 600 endeksi yüzde 0,4 artışla art arda üçüncü pozitif seansını ve 12 Haziran'dan bu yana en yüksek düzeyine yükseldi.
Avrupa hisse senetleri son bir aylık dönemin en yüksek düzeylerine ulaştı

Telekom hisseleri yüzde 0,4 yükselirken, Ericsson en çok kazananlar arasında yer aldı ve başlangıçta yüzde 8'den fazla yükseldikten sonra düşüşe geçti. Şirket, analistlerin beklediğinden daha küçük bir ikinci çeyrek gelir düşüşü bildirdi. Teknoloji hisseleri bile daha önceki kayıplarını tersine çevirerek  percent0,25 daha yüksek işlem gördü. 

Cuma günü açıklanan ABD üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 2,6 ve aylık yüzde 0,2 ile beklentilerin biraz üzerinde geldi. Ancak ekonomistler, Perşembe günü açıklanan Haziran ayı tüketici fiyat endeksinin Mayıs ayındaki yüzde 3,3'lük seviyesinden yıllık yüzde 3'e gerileyerek tahminlerin üzerinde düşmesine daha fazla önem veriyor.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın hafta başında yaptığı "ılımlı güvercin" yorumlarla birleşen enflasyon baskısı, para piyasalarının dünyanın en büyük merkez bankasının Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığını  percent90'ın üzerinde, yıl sonundan önce de bir başka faiz indirimi olasılığını fiyatlamasına neden oldu.

BNP Paribas ekonomistleri Cuma günü yayınladıkları bir notta, "Kanıtlar, bu yıl iki faiz indirimi öngören 8 Fed yetkilisine karşı bir ya da hiç faiz indirimi öngören 11 yetkiliyi giderek daha fazla destekliyor" dedi.