Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Musa ALİOĞLU 30.07.2024 13:00 Güncelleme: 30.07.2024 14:22

Avrupa hisse senetleri merkez bankası toplantıları öncesinde yükseldi

İstanbul, 30 Temmuz (Hibya) - Avrupa piyasaları, kazançların hisse senedi hareketlerine hakim olmaya devam etmesi ve yatırımcıların ABD ve İngiltere'deki merkez bankası kararlarını beklemesi nedeniyle Salı günü yükseldi.
Avrupa hisse senetleri merkez bankası toplantıları öncesinde yükseldi

Pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi Londra'da sabah 9:04'te yüzde 0,27 yükseldi ve çoğu sektör artıdaydı. Çoğu büyük borsa kazanırken, Londra'daki FTSE 100, içecek devi Diageo'nun satışlarının 2020'den bu yana ilk kez düşmesi ve bu düşüşün yüzde 10'u geçmesiyle yüzde 0,48 düştü.

Bu durum, Standard Chartered hisseleri ile diğer kurumsal kazançlardaki güce rağmen gerçekleşti. Birleşik Krallık bankasının 1,5 milyar dolar ile şimdiye kadarki en büyük hisse geri alımını açıklaması ve yarı yıl sonuçlarında görünümünü yükseltmesinin ardından yüzde 5,5 arttı.

Petrol devi BP, ikinci çeyrek kazanç tahminlerini aşarken temettüsünü artırmasının ardından yüzde 2,1 yükseldi.

Dikkatler aynı zamanda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Çarşamba günü sona erecek olan Temmuz ayı toplantısında. Piyasa fiyatlaması, bunun merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye başlamadan önceki son Fed toplantısı olabileceğini gösteriyor. Yatırımcılar, Haziran ayında ileriye dönük “nokta grafiğini” bu yıl sadece bir indirime revize etmesinin ardından Fed iletişiminde kullanılan dili yakından izleyecekler.

İngiltere Merkez Bankası'nın para politikası toplantısı Perşembe günü Fed'i takip edecek. İngiltere'de enflasyonun son iki aydır BOE'nin yüzde 2'lik hedefine ulaşmasına rağmen faiz oranlarını düşürme ya da sabit tutma kararı bıçak sırtında görülüyor.

Asya-Pasifik piyasaları Salı günü Japonya Merkez Bankası'nın toplantısına başlamasıyla çoğunlukla düşüş gösterdi. ABD hisse senetleri Merck, Pfizer, PayPal, Procter & Gamble ve JetBlue'nun kazançları öncesinde düştü.