Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.06.2024 18:00 Güncelleme: 21.06.2024 18:40

Avrupa hisse senetleri merkez bankaları kararlarına odaklı işlemlerde düştü

Avrupa borsalarında hisse senetleri, Cuma günü yatırımcıların çeşitli merkez bankası kararlarına ve veri açıklamalarına odaklandığı işlemlerde düştü.
Avrupa hisse senetleri merkez bankaları kararlarına odaklı işlemlerde düştü

Pan-Avrupa Stoxx 600 Endeksi kayıplarını yüzde 0,73'e çıkarırken, kamu hizmetleri yüzde 0,36'lık bir kazanç elde ederken banka hisseleri yüzde 1,5 değer kaybetti.

Carlsberg hisseleri, İngiliz alkolsüz içecek üreticisi Britvic'in Danimarkalı içecek devinden gelen iki devralma teklifini reddettiğini doğrulaması ve hisse başına 1,25 sterlinlik son teklifin şirketin "değerini önemli ölçüde düşürdüğünü" söylemesinin ardından yüzde 8 düştü. Britvic hisseleri açıklamanın ardından yüzde 8 değer kazandı.

Hisse senedi piyasaları, popülist, aşırı sağcı partilerin Avrupa Birliği Parlamentosu seçimlerinde önemli kazanımlar elde etmesinin ardından geçen haftaki olumsuzlukları öncelikle atlatmıştı. Fransa'nın CAC 40 endeksi bile ülkedeki şok seçim açıklamasıyla sarsıldıktan sonra haftalık kazancına doğru ilerliyor. 

Merkez bankası eylemleri bu hafta İsviçre Merkez Bankası'nın önemli bir hamle yapmasıyla ön plana çıktı. Faiz oranlarını 0,25 puan düşürerek yüzde 1,25'e çektiğini açıklayan İsviçre Merkez Bankası, bu döngüde faiz indirimine giden ilk büyük merkez bankası olarak yatırımcıların dikkat etmesi gereken bir gelişmeye imza attı.

İngiltere Merkez Bankası bu hafta önemli bir karar alarak faiz oranlarını 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25'te tutmayı tercih etti. Bu hamle, politika yapıcıların mesajlarında güvercin bir ton tespit eden ekonomistler tarafından karışık tepkilerle karşılandı. Cuma günü itibariyle, para piyasalarında Ağustos ayında faiz indirimine gidileceğine dair bahisler yüzde 40 civarına geriledi ki bu da finans piyasaları üzerinde kayda değer bir etki yaratabilir.

Asya-Pasifik piyasaları, Japonya'nın Mayıs ayı çekirdek enflasyon verilerinin beklenenden biraz daha soğuk gelmesinin ardından Cuma gününü düşüşle kapattı. ABD hisse senedi vadeli işlemleri Wall Street'te biraz değişti. ABD'deki işlemlerin üçlü cadı, hisse senedi opsiyonlarının sona ermesi ve hisse senedi endeksi vadeli işlem opsiyonları nedeniyle normalden daha değişken olması bekleniyordu.