Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.06.2024 01:00 Güncelleme: 16.06.2024 18:45

Avrupa hisse senetleri kayıp haftasını ekside kapattı; Fransa'da CAC 40 yüzde 2,7 düştü

Avrupa hisse senetleri Cuma günü gerileyerek yatırımcılar için yeni bilgiler sunan dalgalı bir haftayı tamamladı. Stoxx 600 endeksi yüzde 0,95 ekside kapanırken, bölgesel gösterge haftalık yüzde 2'den fazla düştü.
Avrupa hisse senetleri kayıp haftasını ekside kapattı; Fransa'da CAC 40 yüzde 2,7 düştü

Fransız hisse senetleri, popülist, aşırı sağcı Ulusal Ralli partisinin potansiyel zaferi nedeniyle yatırımcıların gergin kalmasıyla yüzde 2,7'lik keskin bir düşüş yaşadı. Bu endişe, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un beklenmedik bir şekilde yerel parlamento seçimlerine gitme kararı almasıyla tetiklendi. Fiyatlara ters yönde hareket eden ülkenin kısa vadeli tahvil getirileri yedi baz puanlık önemli bir düşüş kaydetti.

Atlantik ötesinde, ABD hisse senetleri Cuma günü sabah ticaretinde aşağı yönlü bir eğilim yaşadı ve hafta başında elde edilen kazançları tersine çevirdi. Bu değişim, S&P 500'ün haftalık kazanç yolunda ilerlemesine rağmen gerçekleşti ve piyasanın karmaşık ve dinamik yapısına işaret etti.

Bu hafta açıklanan iki enflasyon verisi (tüketici ve üretici fiyatları) beklenenden daha düşük gelerek ABD hisse senetlerini destekledi. Bu veriler arasında Federal Rezerv faiz oranlarını sabit tuttu ve faiz indirimi görünümünü 2024 yılında sadece bir kez olmak üzere revize etti.

LSEG verilerine göre para piyasası fiyatlamaları, yılsonundan önce mevcut yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığından 25 baz puanlık iki indirim beklentisine işaret etmeye devam ediyor.