Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.07.2024 10:00 Güncelleme: 15.07.2024 10:28

Asya piyasaları Trump'a yönelik suikast girişiminin de etkisiyle çoğunlukla düştü

İstanbul, 15 Temmuz (Hibya) - Asya-Pasifik piyasaları, Çin'in GSYH verilerinin beklentileri karşılayamaması nedeniyle Pazartesi günü çoğunlukla düşerken, yatırımcılar da hafta sonu düzenlenen bir mitingde ABD eski Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin etkisini değerlendirdi.
Asya piyasaları Trump'a yönelik suikast girişiminin de etkisiyle çoğunlukla düştü

Quantum Strategy Başkanı David Roche, Pazar günü yayınladığı bir notta Trump'ın başkanlığı kazanacağını ve Cumhuriyetçilerin hem Temsilciler Meclisi'ni hem de Senato'yu silip süpürme olasılığının arttığını söyledi.

Pazartesi günü açıklanan Çin'in İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, ilk çeyrekte yüzde 5,3 büyüyen Çin ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 4,7 büyüdü.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi, döngüsel olmayan tüketici ve gayrimenkul hisselerinin öncülüğünde yüzde 1,22 düşerken, anakara Çin'in CSI 300 endeksi ekonomik verilerin beklenenden kötü gelmesinin ardından yüzde 0,09 düştü.

Çin'in üst düzey liderleri bu hafta Üçüncü Plenum olarak bilinen ve merakla beklenen bir toplantı için bir araya gelecek ve analistler toplantının ülkenin emlak sektörü yerine yüksek yerel yönetim borç seviyeleri ve gelişmiş imalat için bir baskı gibi alanlara odaklanmasını bekliyor.

Japonya'da piyasalar resmi tatil nedeniyle kapalı. Güney Kore'nin Kospi'si ve küçük ölçekli Kosdaq yatay çizgiye yakın seyretti. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,64 artışla kazançlarını üçüncü güne taşıdı ve yeni bir kapanış zirvesine doğru ilerliyor. Endeks, pozitif bölgedeki tek büyük Asya göstergesiydi.

ABD piyasa vadeli işlemleri Pazartesi sabahı yükseldi, Dow Jones Endüstriyel Ortalamasına bağlı vadeli işlemler yüzde 0,24 artarken, S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla yaklaşık yüzde 0,25 ve yüzde 0,41 artış kaydetti.