Halkbank web
Ekonomi 24.05.2023 07:00

​Assan Alüminyum'dan kadın emeğine ve yerel topluma destek

Tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiren ve dünyanın geleceği için sorumluluk alan Assan Alüminyum, faaliyet gösterdiği bölgeler başta olmak üzere topluma değer katmaya devam ediyor.
​Assan Alüminyum'dan kadın emeğine ve yerel topluma destek

Tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiren ve dünyanın geleceği için sorumluluk alan Assan Alüminyum, faaliyet gösterdiği bölgeler başta olmak üzere topluma değer katmaya devam ediyor. Assan Alüminyum, Manavgat’ta kurulan kadın girişimcileri kooperatifi Torosların Kadınları’nı destekleyen adımlarıyla hem toplumsal cinsiyet eşitliğinin, hem de kadın eliyle yerel ekonominin güçlenmesine örnek oluşturuyor.

Alüminyum sektörünün Türkiye’deki en büyük, Avrupa’da ise alüminyum folyo üretim kapasitesiyle en büyük iki üreticisinden biri konumunda olan Kibar Holding çatısı altında faaliyet gösteren Assan Alüminyum, üretim tesislerinin yıllık elektrik enerji tüketimine eş değer temiz enerji üretimini Manavgat’ta bulunan yenilenebilir enerji üretim tesisinde gerçekleştiriyor. Karbon ayak izini düşürmek ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarını sürdürüyor. Sürdürülebilirlik doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların önemli bir çıktısı olarak, global alüminyum sektörü inisiyatifi ASI’dan (Aluminium Stewardship Initiative) tesislerinin sürdürülebilirliğini tescil edici nitelikte olan Sürdürülebilirlik Performans Standardı Sertifikası’nı da aldı.

BM’nin 2030 yılı için evrensel bir acil eylem çağrısı olarak ilan ettiği küresel sürdürülebilirlik hedeflerini bir yükümlülük değil kendi kurumsal ilkeleri olarak benimseyerek içselleştiren Assan Alüminyum’un birincil hedefi geleceği tüketmeden üretmek. Doğal kaynaklar hızla tükenirken, sonsuz kez dönüştürülebilir alüminyumu sürdürülebilir kalite standartlarında işleyerek doğaya sonsuz uyum sağlayan Assan Alüminyum, sadece çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamakla kalmıyor, sosyal sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda topluma değer katmaya devam ediyor. Assan Alüminyum son olarak yenilenebilir enerji üretim tesisinin bulunduğu Manavgat’ta kadın emeğini ve girişimini destekleyerek, yerel toplumun güçlenmesinde de sorumluluk aldı.

Manavgat’ta kurulan Torosların Kadınları Girişim Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi’ne mutfak ekipmanları desteği sağlayan Assan Alüminyum; böylelikle bölgedeki kadınların ekonomik olarak güçlenmesine ve üretimde toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişmesine öncü ve örnek oldu.

Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, özellikle pandemi döneminde kadınların iş ve gelir kaybı yaşadığına dikkat çekerek, “Cinsiyet eşitsizliği sadece ülkemizde değil tüm dünyada önemli bir mesele. Hele ki pandemi uçurumu daha da derinleştirdi. Oxfam’ın raporlarına göre 2020’de kadınlar 800 milyar dolar gelir kaybı yaşadı. 64 milyon kadın işini kaybetti. Türkiye’de ise her üç kadından ikisinin ekonomik hayatın dışında olduğu belirtiliyor. Sürdürülebilir bir gelecek ancak eşit toplumlarla mümkün. Biz de Assan Alüminyum olarak yaşadığımız topluluklarda bu farkındalığı artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Oysa ki kadınlar yaşadığı topluma daha çok değer katıyor. Manavgat’taki örnekte olduğu gibi biz de üzerimize düşeni yaptık. Kooperatif üyeleri sürdürülebilir üretimler yaparak, sadece kendi ekonomilerinin değil yerel ekonominin de güçlenmesine katkı sağlayacaklar.

Ayrıca Kibar Holding olarak Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEP’s) imzacıları arasında yer alıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini hem toplumda, hem de tüm kurumlarda olması gereken bir kültür olarak görüyoruz. Bu doğrultuda kadın çalışanların istihdamını destekleyen ve güçlendiren uygulamaları da hayata geçirmeye devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.