Sağlık Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.08.2024 14:00 Güncelleme: 05.08.2024 14:02

Araştırmalar, temel polimerlerin 10 kata kadar geri dönüştürülebileceğini gösteriyor

Rus Kimyagerler Birliği ve Kimya Endüstrisi Geliştirme Yardım Fonu, Rosbiotech Üniversitesi'nde mükerreren geri dönüştürülen polimerlerin kalitesi üzerine geniş çaplı bir çalışmayı tamamladı. Araştırma, bu materyallerin 10 kez geri dönüştürüldükten sonra bile birincil polimerlerle karşılaştırılabilir çalışma özelliklerini koruduğunu kanıtladı.
Araştırmalar, temel polimerlerin 10 kata kadar geri dönüştürülebileceğini gösteriyor

Çalışmaya katılan bilim insanları, temel polimerlerin ikincil geri dönüşümünü simüle etmek için ekstrüzyon, granülasyon ve öğütme yöntemlerini kullandılar. Malzemelerin kalitesini değerlendirmek için 6 göstergeden oluşan kapsamlı kriterler kullanıldı: moleküler ağırlık, kopma gerilimi, kopmada relatif uzama, oksijen içeren gruplar, sararma ve erime akışı.

Çalışma, polimerlerin kaç kez geri dönüştürülebileceğinin belirlenmesine yardımcı oldu. Deneyler, yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) ve polivinil klorürün (PVC) 10 kez, düşük yoğunluklu polietilenin (LDPE) 9 kez, polipropilenin (PP) 8 kez ve polistirenin (PS) 5 kez geri dönüştürüldükten sonra operasyonel özelliklerini koruduğunu gösterdi.

Bu sonuçlar, polimerleri bozulmaya karşı koruyan katkı maddeleri olan stabilizatörler kullanılmadan elde edilmiştir. Araştırma, polimerlerin döngüsel ekonomide kullanım için mükemmel bir potansiyel sunduğunu doğruladı. Uzmanlara göre, Rusya'da her yıl oluşan 5 milyon ton plastik atığın %60'ından fazlası potansiyel olarak geri dönüştürülebilir ve yeni ürünlerin üretiminde kullanılabilir.

Rus Kimyagerler Birliği yaptığı araştırmaların bulgularını Rus hükümetiyle paylaştı. Grup, temel polimerleri geri dönüştürmek ve bunların muhtemelen kullanılabileceği alanları belirlemek için bir metodoloji geliştirmeyi önerdi. Geri dönüşümdeki ilerlemeler, polimer işleyicilerinin gelecekte ödemek zorunda kalacakları çevreyle ilgili bedelleri azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Rus Kimyagerler Birliği Hakkında

Rus Kimyagerler Birliği, kimya sektöründeki şirketleri, endüstri araştırmacılarını ve eğitim enstitülerinin yanı sıra kimya birlikleri ve derneklerini içeren kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Birliğin şu anda yaklaşık 600 işletme ve kuruluş üyesi bulunmaktadır.