Kültür Sanat Kaynak: Musa ALİOĞLU 17.04.2024 15:27

Arap edebiyatının ulusal simgesi Necib Mahfuz'un kaleminden: Mumyanın Uyanışı

Nobel Ödülü'ne layık görülen ilk Arap yazar Necib Mahfuz'un, Antik Mısır dünyasını kadim metinlere, şiirlere dayanarak günümüz yaşantısıyla ustalıkla bir araya getiren birbirinden büyülü beş öyküden oluşan kitabı Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikâyeleri, Can Yayınları etiketiyle raflarda.
Arap edebiyatının ulusal simgesi   Necib Mahfuz'un kaleminden:   Mumyanın Uyanışı

Arap edebiyatının en saygın romancılarından 1998 yılı Nobel Ödülü sahibi Necib Mahfuz’un, tarihî şahsiyetlere, kadim metinlere ve şiirlere dayanarak Antik Mısır dünyasını günümüzle bir araya getiren büyüleyici ilk dönem öyküleri, Mehmet Hakkı Suçin’in incelikli çevirisiyle okurla buluşuyor.

 

“Kutsanan Kötülük”, “Firavun Userkaf’ın Affı”, “Mumyanın Uyanışı”, “Sinuhenin Dönüşü” ve “Öteki Dünyadan Bir Ses” adlı beş öyküden oluşan kitaba adını veren öykü Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikâyeleri, mezarında rahatsız edilen bir mumyanın 20. yüzyıla öfke içinde uyanışını konu alıyor. 

 

Mumyanın Uyanışı’nda aynı zamanda ülkesinin görkemli geçmişine uzanan usta yazar, ihanete, sürgüne, açgözlülüğe ve hırsa odaklanıyor.

 

İnsanların hepsi yapraklı ağacın gölgesine sığınır ama kış gelip de kuraklık ve soğuk ağacı çırılçıplak bıraktığında, aynı insanlar onu gözünü kırpmadan terk eder.