Güncel - Yaşam Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.08.2024 14:00 Güncelleme: 08.08.2024 19:48

Ankara'da Künye Levhası asma çalışmaları tamamlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi kent kimliğinin oluşturulması amacıyla 2022 yılında tamamladığı veri tabanı çalışmaları sonrasında "Bellek Ankara" projesi kapsamında "Künye Levhası" asma çalışmalarını tamamladı.
Ankara'da Künye Levhası asma çalışmaları tamamlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi kent kimliğinin oluşturulması amacıyla 2022 yılında tamamladığı veri tabanı çalışmaları sonrasında “Bellek Ankara” projesi kapsamında “Künye Levhası” asma çalışmalarını tamamladı.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan akademik koordinatörler ve geniş bir araştırmacı ekibin iş birliğiyle, Ulus Tarihi Kent Merkezi kentsel sit alanı ve bu alanı çevreleyen etkileşim alanlarını kapsayan proje ile Künye Levhaları tarihi yapılarla buluşturuldu. Veri tabanı, web sitesine aktarılıp paylaşıma açılarak, web sitesinden elde edilen kare kodlar da yapı ve açık alan künye levhalarına aplike edildi.

Projenin ilk etabında; Ankara Kalesi, Hacı Bayram Meydanı, Hükümet Meydanı gibi Ulus’ta belirlenen 6 açık alan ve meydana Bellek Ankara totemleri yerleştirildi. Künye levhalarında ise projenin diğer çıktısı olarak veri tabanında yer alan 80 yapının künye levhaları için Koruma Kurulu’nun alığı karar doğrultusunda, hak sahiplerinden muvafakat alınan 34 yapıya toplam 43 künye levhasının yapılara asılma işlemleri tamamlandı.

Projeye özel olarak Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan künye levhalarında; yapının günümüzdeki kullanım bilgisi, özgün adı, yapım tarihi ve dönemi, mimarlarının ismi ve yapı tescil bilgisi bulunuyor.