Sağlık Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.09.2024 19:00 Güncelleme: 02.09.2024 21:22

Anatolia Tanı'dan Maymun Çiçeği virüsü saptama kiti

Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret A.Ş, Maymun Çiçeği virüsü saptama kiti tasarladı.
Anatolia Tanı'dan Maymun Çiçeği virüsü saptama kiti

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada şöyle denildi:

''Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) ortaya çıkan ölümcül ve oldukça bulaşıcı bir Mpox (Maymun Çiçeği hastalığı) türü salgını nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından halk sağlığı açısından küresel acil durum ilan edilmiştir. Hastalığın yayılmasının kontrol altına alınmasında ve hastalara hızlı tedavi başlanmasında, Maymun Çiçeği virüsünü saptayan laboratuvar testleri büyük önem taşımaktadır. Ürettiğimiz Bosphore Maymun Çiçeği virüsü saptama kiti v2, insan biyolojik örneklerindeki Maymun Çiçeği virüsünü tespit etmek için tasarlanmıştır.

Anatolia'nın ağustos ayındaki 70.425 testlik yurt dışı real time pcr kit satışının içerisinde 6 ülkeye yapılan 1.650 testlik Monkeypox Real Time PCR kiti de bulunmaktadır. Benzer şekilde, toplam 41.200 testlik yurtiçi satışımız içerisinde 150 testlik Monkeypox Real Time PCR kiti bulunmaktadır. Bu veriler ışığında, ağustos ayında Bosphore Maymun Çiçeği virüsü saptama kiti v2'lerin adet olarak yurt dışı satışlarımızın yüzde 2.3'ünü, yurt içi satışlarımızın yüzde 0.4'ünü oluşturmakta, toplam Real Time PCR test satışımızın yüzde 1.6'sına karşılık gelmektedir.

Mevcut hastalık yayılımı ve test uygulama sıklığıyla ilintili olarak şu an itibariyle Monkeypox v2 kitimiz için oluşan talep sınırlıdır. Bu talebin artması durumunda 2 üretim tesisimizin sahip olduğu toplam 150.000.000 teste yakın yıllık üretim kapasitesi sayesinde ihtiyaç duyulan tüm üretim gerçekleştirilebilir.''