Yerel Yönetimler Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.09.2024 11:00 Güncelleme: 17.09.2024 11:28

Anafartalar Caddesi Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım projesi sürüyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi "Anafartalar Caddesi Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım" projesine tüm hızıyla devam ediyor. İlk modern dükkan, kafe ve eğlence merkezlerinin yer aldığı Anafartalar Caddesi'ndeki 19'u tescilli 104 binadan 25 tanesi yenilenerek özgün görünümüne kavuşturuldu.
Anafartalar Caddesi Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım projesi sürüyor

Ankara’da ilk çok katlı ve betonarme yapıların inşa edildiği; ilk modern dükkan, kafe ve eğlence merkezlerinin yer aldığı Anafartalar Caddesi yenileniyor.

Ulus Tarihi Kent Merkezi’ni iş dünyası ve turizmin önemli simgelerinden biri haline getirmeyi amaçlayan Ankara Büyükşehir Belediyesinin, Anafartalar Caddesi’ndeki “Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım” çalışmaları devam ediyor. 

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından Anafartalar Caddesi’ndeki kültürel mirasın korunarak görüntü kirliliğinin giderilmesi ve görsel bütünlüğün sağlanması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, 19’u tescilli 104 yapıdan 25 tanesinin cephesi yenilendi. 

19 tescilli binada ince ahşap işleri devam ederken, kalan tescilsiz 60 yapının özgün görünümüne kavuşması için de söküm, raspa, sıva ve boya çalışmaları sürüyor. Ayrıca gerekli görülen yapıların pencereleri değiştiriliyor, çatıları da karkasla güçlendirilerek yenileniyor.

Cephe işlemleri tamamlanan yapıların zemin katlarında yer alan ticari kullanım alanlarında, görüntü kirliliği oluşturan ve tarihi kimliğe zarar veren tabelalar sökülerek yerine tek tip ışıklı kutu harf tabelalar koyuldu. Otomatik tente ve kepenklerin de yapıldığı ticari kullanım alanları yeni kompozit vitrinleriyle yepyeni bir görünüme kavuştu.

Proje kapsamında Anafartalar Caddesi’nin zemininde de görsel bütünlük ve statik dayanımın sağlanmasının hedeflendiği yenileme çalışmaları başladı. Granit taşlarla yenilenen kaldırımlar, araç çıkışının önlenmesi ve yaya güvenliğinin sağlanması amacıyla “Ankara Miras” logolu baba bordürlerle çevrelendi. Caddedeki aydınlatmaların da yenilenmesi için alt yapı çalışmalarının devam ettiği projenin 2024 yılının sonunda bitirilmesi planlanıyor.