Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.08.2024 12:00 Güncelleme: 21.08.2024 12:59

Amerika'da bir kilisenin müslümanlara satılması öfkeye yol açtı

New York'un taşrasında bulunan Gotik bir katedralin müslümanlara satılması öfkeye yol açtı.
Amerika'da bir kilisenin müslümanlara satılması öfkeye yol açtı

New York Buffalo Roma Katolik Piskoposluğu, tarihi bir kilisenin yerel Müslüman cemaatine satılmasıyla ilgili sosyal medya paylaşımının ardından öfkeli yorum yağmuruna tutuldu.

Aziz Ann Kilisesi 1886 yılında inşa edilmiştir. Kilise 2007 yılında yeterli cemaati kalmadığı için kapatıldı ve 2022 yılında bir holdinge satıldı.

'Peder R. Vierling' adlı bir hesap, Gotik tarzdaki katedralin fotoğraflarıyla birlikte X'te“Tarihi kiliseyi camiye dönüştüren İslam cemaatine 250.000 dolara satıldı” paylaşımında bulundu. Gönderi 11 milyon kez görüntülendi.

Paylaşımın altına gelen bazı yorumlar o kadar öfkeliydi ki, paylaşımı yapan kişi insanları öfkelerini İslam toplumuna yöneltmemeye çağırdı.

Paylaşımcı Cemaatin çöküşünden “bölgenin değişen demografik yapısı ve kompleksin mali olarak desteklenememesi ‘ni sorumlu tutarak, bu senaryonun ’ülke çapında bir zamanlar büyük, kentsel piskoposluklarda oynandığını ” belirtti .

Buffalo Piskoposluğu, New York'taki bir Katolik yayın organı olan The Tablet'e yaptığı açıklamada, satışın nedeninin gerçekten de mali kaygılar olduğunu söyledi. Piskoposluk sözcüsü Joe Martone, kilisenin onarımının o dönemde 30 milyon doların üzerinde bir maliyete mal olacağını söyledi.

Martone,“Onarım için muazzam miktarda paraya ihtiyaç vardı. İhtiyaç duyulan iş inanılmaz derecede pahalıydı ve piskoposluğun gücünün ötesindeydi.” dedi.

Buffalo Piskoposluğu, din adamları ve diğer çalışanlarla ilgili 900 cinsel istismar iddiasının yükü altında 2020 yılında iflas ilan etti.

Kasım 2022'de kilise, bir okul ve manastır kompleksi ile birlikte kapatılan St. Ann's'ı Buffalo Crescent Holdings'e sattı. Yerel medya, şirketin kompleksi camiye dönüştürmeyi planladığını bildirirken, ne İslam Merkezi ne de Buffalo Piskoposluğu o sırada böyle bir şey söylemedi.

Dahası Martone, piskoposluğun mülkü, artık kilise olarak kullanılmayan kapalı kiliselere atıfta bulunan ve “kutsallığa aykırı, ahlaksız veya skandal ” olmadığı sürece herhangi bir amaca hizmet etmesine izin veren bir terim olan “ profane kullanım ” için serbest bıraktığını söyledi.

“Piskoposluk bölgesi içinde sattığımız başka mülkler de oldu ve bunlar diğer dini gruplara satıldı, onlar da bu mülkleri kendi inanç hizmetleri için kullandılar, dolayısıyla genel bir kural olarak piskoposluğun bu konuda bir sorunu yok,” diye ekledi.

Buffalo, Erie Gölü kıyısında, ABD-Kanada sınırına yakın, yaklaşık 280 bin nüfuslu bir kent.  2000 yılından bu yana da Yemen, Somali, Bangladeş ve Irak'tan gelen göçmenlerin akınına uğradı.