Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.07.2024 15:00 Güncelleme: 16.07.2024 15:37

Altın ABD'de faiz indirimi iyimserliğiyle yükselerek Mayıs'taki rekor düzeyine yaklaştı

Altın fiyatları Salı günü, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarının Eylül ayında faiz indirimine gidilmesini desteklemesiyle yükseldi. Spot altın yüzde 0,7 değer kazanarak ons başına 2.440,01 dolara yükselerek, 20 Mayıs'taki 2.449,89 dolarlık rekor düzeyine yaklaştı.
Altın ABD'de faiz indirimi iyimserliğiyle yükselerek Mayıs'taki rekor düzeyine yaklaştı

Powell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci çeyreğindeki üç ABD enflasyon verisinin, fiyat artış hızının sürdürülebilir bir şekilde Fed'in hedefine döndüğüne dair "güveni bir miktar artırdığını" söyledi. Yatırımcılar daha fazla yönlendirme için Salı günü 1230 GMT'de açıklanacak olan ABD perakende satış verilerini bekliyordu.

Altın, Nisan ve Mayıs aylarında birçok yeni zirveye ulaştıktan sonra Haziran ayında ABD'nin faiz indirimi tahminlerinin öne çekilmesiyle geriledi. Fiziki talep yüksek fiyatlara tepki olarak yumuşamaya başladı. Temmuz ayında, Eylül ayındaki faiz indirimine yönelik iyimserliğin artması getirisi olmayan külçeyi yeniden yükseltti.

Talebin önemli bir kategorisi olan merkez bankaları tarafından yapılan alımlar son birkaç aydır soğuyor. Ana etken Çin Merkez Bankası'nın alım yapmaması.

Ancak, beklenen faiz indirimlerinin yaklaşmasıyla birlikte, bir diğer önemli talep kategorisi olan küresel fiziki destekli altın borsa yatırım fonları (ETF'ler), birkaç yıllık çıkışların ardından yeniden alım yapmaya başladı. Dünya Altın Konseyi'ne göre, yatırımcılar için külçe altın depolayan altın ETF'lerine geçen hafta 0,5 milyar dolar ya da 7,6 metrik ton giriş oldu.