Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 11:01 Güncelleme: 19.08.2024 11:21

Alev Kıtası olarak bilinen Turfan Havzası'ndaki coşku ve gizem

CGTN Muhabiri Hasiyet, Çin'in kuzeybatı sınırında, güneş ışığının etkisiyle aşırı sıcak hava koşullarına sahip Turfan Havzası'nın bulunduğunu belirterek, "Turfan Havzası sadece üzüm memleketi değil, aynı zamanda doğanın bahşettiği, eşsiz iklim özellikleri ile sayısız kaşif ve gezginin dikkatini çekiyor." dedi.
Alev Kıtası olarak bilinen Turfan Havzası'ndaki coşku ve gizem

CGTN Muhabiri Hasiyet, Çin’in kuzeybatı sınırında, güneş ışığının etkisiyle aşırı sıcak hava koşullarına sahip Turfan Havzası’nın bulunduğunu belirterek, “Turfan Havzası sadece üzüm memleketi değil, aynı zamanda doğanın bahşettiği, eşsiz iklim özellikleri ile sayısız kaşif ve gezginin dikkatini çekiyor.” dedi.

Turfan’ın coşkulu ve tutuklu bir yer anlamına geldiğine değinen CGTN Muhabiri Hasiyet, şunları ifade etti:

“Yaz aylarında, ülkenin çoğu bölgesi henüz serin yaz gecelerine dalmış durumdayken, Turfan Havzası sessizce yılın en coşkulu mevsimine girmiş olur. Yaz aylarında Turfan’da güneş ışınları neredeyse hiç eksik olmaz ve mavi gökyüzünün ve beyaz bulutların altında sonsuz altın renkli ışınlar ve kavurucu bir sıcak hava hüküm sürer. Ortalama sıcaklık tüm yıl boyunca 40 derecenin üzerinde seyrederken, bazen sıcaklık 45 dereceyi bile aşar, bu da insanlara ‘Alev Kıtası’ adının boşuna verilmediğini hissettirir.”

Muhabir Hasiyet, “İşte Turfan’ın özgün üzümleri ile mucizeleri aşırı sıcak hava koşulları sayesinde yaratılmıştır. Aşırı sıcak hava altında asmalar inatla büyürken üzümler daha tatlı ve daha lezzetli olurlar. Ve böylelikle Turfan üzümlerinin olağanüstü kalitesi oluşur. Her üzüm tanesi, doğası gereği özenle oyulmuş bir sanat eseri gibi, kristal gibi berraklığı ve lezzetiyle dikkat çeker.” dedi.

Yaz aylarındaki aşırı sıcaklığın dışında, Turfan’ın iklimi değişimler ve sürprizlerle dolu olduğunu söyleyen muhabir, şöyle devam etti:

“İlkbahar ve sonbahar mevsimleri kısa sürmesine rağmen, ılıman hava koşulları turistler için ideal bir turizm sezonu sağlar. Bu sezonda eski üzüm rafları altında yürürken, hafif rüzgârın yüzünüze değdiğini hissedebilir ve tarihin fısıltılarını dinleyebilirsiniz. Kışın sıcaklık hızlı bir şekilde düşse de, Turfan’da kış güneşi bahara kadar ılımlı bir atmosfer sağlayabildiği için yerel sakinlere ve gezginlere büyük bir rahatlık verir.”

CGTN Muhabiri Hasiyet, “Tabii ki, Turfan’ın çetin iklimi bölgede yaşamı olanaksız kılmıyor. Bu topraklarda, insanlar aşırı iklim koşullarına uyum sağlamak ve hayatta kalmak için bilgelik ve alın teriyle birçok yöntem yaratmışlar. Örneğin: dünyaca ünlü tarihi sulama tesisi Karız Kanalları sayesinde buharlanma oranı yağış miktarından fazla olan bölgede altın gibi değerli su kaynakları verimli şekilde değerlendirilebilir. Ve üzüm kurutma odaları (tuğlalı kuru evin dört duvarında çok sayıda duvar deliği vardır ve tahta çubuklardan yapılmış dirsekler delikler arasında kurulur. Üzerine olgun çekirdeksiz üzümler yerleştirilir. Sıcak hava estikten sonra hızlıca yüksek kalitede kuru üzüm elde edilir) gibi geleneksel yapılar sadece su kullanımı ve kuru üzüm depolama sorununu çözmekle kalmayıp, aynı zamanda Turfan kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir.” diye konuştu.

Turfan’ın ikliminin, hem tutkulu melodileri hem de yumuşak hareketleriyle inişli ve çıkışlı bir senfoni gibi olduğunu belirten CGTN Muhabiri Hasiyet, “Eşsiz cazibesi ile doğayı seven ve keşfetmeye cesaret eden herkesi kendine çeker. Burada doğanın büyüsünü hissedebilir, aynı zamanda insan uygarlıklarının bilgelikleri ve dayanıklılığının farkına varabilirsiniz. Turfan, tarihi ve tüm zenginliğiyle görmeye değer bir bölge.” dedi.